Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.

Okamura trvá na tom, že jeho výrok byl pravdivý, a odvolá se. Podle rozsudku má omluvu pronést na jednání Sněmovny a vyvěsit ji na svém facebookovém profilu.

"Bylo prokázáno, že toto tvrzení pravdivé nebylo. Žalovaný (Okamura) je osobou veřejně známou, je předsedou strany a řada lidí mu věří do posledního slova. Proto také tomu, co uvedl, veřejnost uvěřila," konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisová. Zároveň se ale podle ní neprokázalo, že Okamura pověst europoslanců poškodil úmyslně.

Žalobu na ochranu osobnosti podali Zdechovský se Svobodou v prosinci 2018. Jsou přesvědčeni o tom, že Okamura o nich lhal záměrně. Věří tomu, že ve svých opakovaných vyjádřeních spojil dvě různá hlasování v Evropském parlamentu z května 2017, přičemž žádné z nich se navíc netýkalo sankcí pro Česko.

"Celé tvrzení pana žalovaného je totální lež. Evropský parlament nemá žádnou pravomoc hlasovat o sankcích členského státu, to může udělat maximálně Soudní dvůr EU. Ani jedno z hlasování nebylo o sankcích proti ČR. A i kdyby Evropský parlament tu pravomoc měl a i kdyby ta usnesení byla o tom, co tvrdí žalovaný, tak my jsme hlasovali proti usnesením," zdůraznil Svoboda. Zdechovský dodal, že to, jak hlasovali, lze dohledat na stránkách europarlamentu.

Okamura dnes tvrdil, že jeho výrok se týkal usnesení ohledně strategie pro Sýrii, které europoslanci za KDU-ČSL podpořili a které vyzvalo členské státy unie, aby umožnily nalézt ochranu pro uprchlíky i prostřednictvím programu jejich přesídlování a přijímání. "Když někdo hlasuje pro přijímání uprchlíků ze Sýrie, je to podle mě sankce pro Českou republiku. Z mého pohledu je to podraz, já si za tím stojím. Přijímání migrantů je proti bezpečnosti ČR," prohlásil.

"Mým cílem nikdy nebylo poškodit žalobce. V rámci veřejné debaty jsem pouze prezentoval svůj názor," doplnil.

Zdechovský a Svoboda shodně uvedli, že Okamurovy výroky je zasáhly jak v profesním, tak i v osobním životě. "Já a moje rodina jsme obdrželi přes 3000 výhrůžek smrtí, museli jsme dostat policejní ochranu. Opakovali nám, že jsme vlastizrádci, že nás oběsí, že patříme do plynu," popsal Zdechovský. Vzpomínal, že jeden muž na něj čekal před jeho domem, kde žily i dvě politikovy malé děti, a sdělil mu, že ho pověsí na lampě, až Okamura vyhraje volby.

"Byl jsem předsedou výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu. Neustále jsme museli vysvětlovat veřejnosti, že výrok žalovaného je lež. Jsem vysokoškolský pedagog. Pokud mám věrohodně přednášet evropské právo a být nějakou autoritou, tak mě tvrzení, že jsem vlastizrádce, taky poškodilo," řekl Svoboda.

"Já sám osobně dostávám stovky výhružných zpráv na sociální sítě. Nicméně jako osoba veřejná musím snést větší míru kritiky a nikdy by mě nenapadlo, abych se kvůli tomu obrátil na soud. Považuji to za součást politické práce," reagoval Okamura.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Pavel Svoboda soudy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy