Bookmakeři už favorizují Zemana, pomohl mu duel s Drahošem

Praha - V prezidentských volbách obhájí svůj post Miloš Zeman. Tak to alespoň vidí bookmakeři sázkových kanceláří v Česku, kteří se v posledních dnech přiklánějí na stranu stávající hlavy státu.

Kurzy na vítězství Zemana se pohybují v rozmezí 1,55:1 až 1,7:1, klient Fortuny na něj vsadil 2,2 milionu korun. Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš si pohoršil na 2,3:1 až 2,45:1. Zeman podle bookmakerů vyhraje v osmi krajích, Drahoš v šesti. Celkový objem sázek už je v porovnání s volbami v roce 2013 více než čtyřnásobný.

V posledním týdnu před volbou ve druhém kole sázkaři tipují častěji vítězství Zemana, proto se dostal do pozice favorita. „Již během úterý se kurzy na jeho vítězství posunuly na 1,85:1. Během úterní televizní debaty a po ní zájem o tip na Zemana ještě zesílil. Část sázkařů zřejmě usoudila, že Zeman měl v debatě navrch," uvedl expert Tipsportu na politické sázky Pavol Boško.

Tipsport zatím přijal sázky za 104 milionů korun, z toho 30 milionů ve druhém kole. Velká většina tiketů jde na vítězství některého z kandidátů. Na Zemana je 57 procent objemu sázek, na Drahoše 43 procent. Český prezident podle Boška zajímá klienty Tipsportu také na Slovensku, kde vsadili zhruba 200.000 eur (pět milionů korun). Zde je ale rozložení sázek jiné. „Slováci mají evidentně pocit, že prezident Miloš Zeman je už za zenitem a vnímají situaci odlišně než česká veřejnost. Je v tom určitá paralela s volbou jejich prezidenta Kisky. Tedy člověka bez politické zkušenosti, ale zároveň bez politické zátěže," doplnil Boško.

Ve Fortuně lidé vsadili 78 milionů korun, poměr sázek je 55:45 ve prospěch Zemana. „Zajímavostí je, že po skončení prvního kola ještě před sečtením všech volebních okrsků bookmakeři šance obou kandidátů ohodnotili kurzy 1,65:1 pro Zemana a 2,13:1 pro Drahoše. Nicméně sázkaři preferovali variantu Drahoš do té míry, že kurz ještě ten večer otočili a během čtyř dnů se dostal až na 1,51:1. Před uplynulým víkendem se ale karta začala znovu výrazněji otáčet," sdělil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Fortuna v pondělí přijala tiket na vítězství Zemana za 2,2 milionu korun v kurzu 1,91:1, Tipsport má nejvyšší sázku na vítězství Drahoše za 645.000 korun v kurzu 1,55:1. Ve Fortuně vsadil klient 200.000 korun na to, že Zeman zvítězí u voličů v zahraničí. Případná výhra by činila 7,5 milionu korun. V prvním kole dostal Drahoš v zahraničí téměř 80 procent.

Podle bookmakerů Tipsportu bude výsledek druhého kola těsný, nejpravděpodobnější variantou je, že vítěz získá 53,5 procenta hlasů. Podle Fortuny by měl v osmi krajích ze 14 zvítězit Zeman. Vysokým favoritem je hlavně v Moravskoslezském kraji (1,01:1), na Ústecku (1,01:1) a Vysočině (1,02:1). Naopak Drahoše nejvíce favorizují v Praze, Středočeském kraji (1,01:1) a na Královéhradecku (1,25:1).

Sázková kancelář Chance přijala sázky za 17 milionů korun, většina z nich je na vítězství Zemana. „Ověřili jsme si v praxi, že televizní debaty mají výrazný vliv. Úterní debata na Primě jasně ukázala Zemanovu zkušenost politického matadora. Na druhou stranu častá přeřeknutí a nesouvislé věty podle všeho znovu otevřely debatu o jeho zdravotním stavu. Dnešní debata na ČT může zahýbat jak kurzy, tak názory nerozhodnutých voličů," dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Sázky na prezidentské volby u Fortuny, Tipsportu a Chance zatím dosáhly v souhrnu 199 milionů korun. Podíl těchto tří firem na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu většinou nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkový objem sázek se blíží 220 milionům. To je 4,4krát více než v minulých prezidentských volbách.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš sázení

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy