Exhejtman Šulc vyvázl s podmínkou, zajistil zlaté padáky pro bývalé ředitele

Ústí nad Labem - Bývalý ústecký hejtman za ODS Jiří Šulc dostal tříletý podmíněný treste. Podle verdiktu Okresního soudu v Ústí nad Labem v době, kdy předsedal výboru Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, vyplatil úřad takzvané zlaté padáky exředitelům Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi.

Soud shledal Šulce vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku a vyměřil mu trest v délce 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zároveň mu uložil, aby v rámci svých možností uhradil způsobenou škodu. Podmíněný trest soud uložil za stejný delikt i třem bývalým ředitelům úřadu Markvartovi, Jiřímu Červinkovi a Janě Havlicové a právníkovi Janu Martinovskému.

Šulc podle soudu instruoval úřad, aby Kušnierzovi, jenž byl ve vazbě, byla vyplacena konkurenční doložka. Červinka, Markvart a Martinovský ji podle něj připravili, a Kušnierz tak získal 740.000 korun.

Obdobná konkurenční doložka byla uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a nakonec odsouzen za ovlivňování projektů ROP Severozápad. Soud potrestal i Havlicovou, která nechala Markvartovi konkurenční doložku, i když sníženou, vyplatit. Úřadu tak podle soudu vznikla škoda přes 580.000 korun.

Markvartovi soud uložil souhrnný trest, poprvé byl soudy potrestán již loni za machinace v ROP Severozápad. Nově mu soud vyměřil tříletý trest s odkladem na tři roky a uložil mu i pětiletý zákaz činnosti. Červinka, Havlicová a Martinovský dostali trest odnětí svobody šest měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Stejně jako Šulc se mají podílet na náhradě škody.

Související

Jan Schiller (ANO)

Hejtman Schiller (ANO) měl v kanceláři "divnou krabičku", patrně jde o rušičku proti odposlouchávání

Nový hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) našel ve své kanceláři "divnou krabičku", zřejmě se jedná o rušičku proti odposlouchávání. Schiller nechal zařízení demontovat, napsal Ústecký deník. O zařízení věděl jeho předchůdce Oldřich Bubeníček (KSČM), který prý rušičku "podědil" a nevyužíval. Instalaci zařízení odmítli i bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Jiří Šulc.

Více souvisejících

Jiří Šulc (ústecký exhejtman) rop severozápad soudy Ústecký kraj

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy