Faltýnkův syn Jiří se stal zastupitelem Brna, nahradil ministra Plagu

Brno - Jiří Faltýnek (ANO), syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, dnes složil slib zastupitele Brna. Nahradil Roberta Plagu, který byl na kandidátce ANO v Brně v komunálních volbách v roce 2014. Mandát získal, ale vzdal se ho letos v lednu, protože se loni v prosinci stal ministrem školství.

Faltýnek mladší kandidoval také, ale do zastupitelstva se těsně nedostal a dosud byl náhradníkem. Plaga v minulosti zastával funkci náměstka ministerstva školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu.

O mandátu pro Faltýnka se mluvilo už před dvěma lety, kdy hnutí vyloučilo tehdejšího radního Tomáše Kratochvíla kvůli nespokojenosti s jeho prací. Kratochvíl sice rezignoval na funkci radního, ale mandátu, který by získal Faltýnek, se odmítl vzdát. Později skončil Kratochvíl u soudu, kde dostal podmíněný trest za krácení daní u své nábytkářské firmy Toka. Takzvaná podmínka jej však nenutí mandát složit.

Jiří Faltýnek je ekonom. Do loňského listopadu působil v brněnské firmě Kreston A&CE, nyní oceňuje podniky jako OSVČ. Dříve byl i v představenstvu brněnských tepláren, nyní působí v dozorčí radě. "Získání mandátů beru pragmaticky. Byl jsem jako první pod čarou a je to jen na pár měsíců. Budu se držet volebního programu hnutí ANO," řekl ČTK Faltýnek s ohledem na komunální volby letos na podzim.

Mandátu zastupitele Brna se vzdal i poslanec Stanislav Juránek z KDU-ČSL. Mandát získal jeho kolega Jakub Hruška, předsedu výboru budou volit zastupitelé. Juránek byl prvním jihomoravským hejtmanem a vládl dvě volební období. Poté se stal senátorem, předloni však senátorský post neobhájil. Díky preferenčním hlasům se dostal z nevolitelné pozice do zastupitelstva Brna, kde později získal funkci předsedy finančního výboru. Složením mandátu o ni přišel. V krajském zastupitelstvu nadále zůstává.

Související

Vokřál, Petr

12 zastupitelů za ANO vytvořilo v Brně nezávislý klub, v čele je Vokřál

Celkem 12 z 18 zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. ČTK to dnes na jednání zastupitelstva řekl bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí brněnskou organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.
Ilustrační foto

Faltýnek mladší do konce roku pozastavuje členství v ANO

Jiří Faltýnek, syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, požádá o pozastavení členství v hnutí na období do konce letošního roku. Faltýnek to dnes napsal ČTK. Zdůvodnil to tím, že se "chce zkoncentrovat po masivní mediální masáži." Média například psala o tom, že ho policisté podezřívají z korupce.

Více souvisejících

Jiří Faltýnek (ANO) Brno zastupitelstvo Hnutí ANO Robert Plaga

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy