Vláda jmenovala hokejistu Hniličku zmocněncem pro sport

Praha - Poslanec Milan Hnilička (za ANO) se stal vládním zmocněncem pro sport. Funkce se ujme oficiálně začátkem března, předtím skončí u hokejového národního týmu. Ve financování sportu je podle něj třeba především pracovat na transparentnosti, protože o objektivitě rozdělování peněz mohou být vždy diskuse.

Olympijský vítěz z Nagana označil za svou klíčovou roli spolupráci s ministerstvem na dosud nevypsaných programech financování jednotlivých sportovních odvětví. "Aby bylo sportovní prostředí saturováno co nejrychleji," uvedl. Funkci vládního zmocněnce chápe jako příležitost prosazovat své vize, ale i jako pozitivní signál kabinetu směrem ke sportovcům. "Chceme saturovat i ty nejmenší sporty, ale pak je třeba podpořit ty prioritní, které nás historicky proslavovaly a dávaly na mapu," řekl.

S vytvořením pozice vládního zmocněnce pro sport, který bude podřízený předsedovi vlády, počítá programové prohlášení menšinové vlády v demisi Andreje Babiše (ANO). Podle Hniličky dál platí plán osamostatnit financování sportu přes speciální agenturu. Přál by si, aby příslušný zákon byl účinný nejpozději od roku 2020.

Hnilička (44) se v únoru chystá na olympijské hry v Pchjongčchangu v roli generálního manažera hokejového týmu. "Jsem připraven po olympiádě rezignovat. Tento statut by měl mít účinnost od 1. března. Aby nedocházelo ke střetu zájmů, budu na tuto funkci rezignovat, abych byl co nejvíc nestranný," uvedl Hnilička.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v tiskové zprávě uvítal, že sport bude na úrovni vlády řešen intenzivněji než dosud. "Mým cílem je nyní ve spolupráci s vládním zmocněncem stabilizovat financování sportu a poté začít připravovat vznik agentury pro sport," uvedl Plaga.

Související

Jan Hamáček

Situace ve sportovní agentuře NSA žádá podle Hamáčka radikální změnu

Vládní koalice ANO a ČSSD se podle vicepremiéra a předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka zabývá problémy Národní sportovní agentury. Situace podle něho vyžaduje radikální změnu včetně celého vedení. Hamáček v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že ČSSD nechápe výměnu dvou místopředsedů v agentuře ani to, že si najala firmu na administraci části žádostí o dotace.
Robert Plaga

Plaga je pro odvolání Hniličky z čela NSA, zastal se letošních maturantů

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by hlasoval pro odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury (NSA). Svou účastí na oslavě v Teplicích prokázal sportu "medvědí službu," uvedl dnes v diskusním pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové. Dodal, že při své volbě by nepřihlédl ani k prohlášení, ve kterém minulý týden Hniličku podpořili představitelé sportu v čele s předsedou České unie sportu (ČUS) Miroslavem Janstou.

Více souvisejících

Milan Hnilička Vláda ČR sport ministerstvo školství Robert Plaga hokej

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy