Krajská konference ČSSD v Olomouckém kraji na předsedu nominovala primátora Staňka

Šternberk (Olomoucko) - Sociální demokraté si na na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové zvolí nové vedení. Krajská konference ČSSD v Olomouckém kraji nominovala na post předsedy i místopředsedy strany primátora Olomouce Antonína Staňka. 

Staněk novinářům řekl, že v případě zvolení do funkce předsedy chce konsolidovat stranu. Zároveň se vyslovil pro účast ČSSD ve vládě. "Podle mého názoru to, proč každá politická strana vstupuje do volebního klání, tak to je podíl na politické moci a možnost prosazovat volební program. Chce li sociální demokracie hájit sociálnědemokratický program, tak to může učinit pouze jako součást vlády," uvedl Staněk, podle kterého je třeba respektovat politický realismus a jednat o sestavení takové koaliční vlády, která získá důvěru ve Sněmovně.

Zároveň by se ale prý přikláněl k tomu, aby ve vládě nebyly trestně stíhané osoby. Jednoznačným vítězem voleb je podle Staňka hnutí ANO. Problém s trestním stíháním předsedy ANO Andreje Babiše by podle něj mohl být teoreticky vyřešen tak, že ve vládě nebudou předsedové politických stran. "Andrej Babiš je velmi silným předsedou svého hnutí a pochyboval bych, že by se vzdal té možnosti být i premiérem. V tom případě pak to bude plná odpovědnost politických stran, které budou nominovat své kandidáty do vlády, a to se všemi důsledky z toho plynoucími," podotkl Staněk.

Pro Staňka podle krajského předsedy ČSSD Jiřího Zemánka dnes hlasovala drtivá většina účastníků krajské konference strany. "Bereme to jako silný závazek pro nás, pro vyjednávací pozice. Pevně věřím, že s podobně dobrým projevem pan primátor vystoupí na sjezdu a přesvědčí ostatní delegáty sjezdu, že on bude tím pravým do čela sociální demokracie," řekl Zemánek.

Nové vedení si bude ČSSD vybírat po volebním debaklu ve sněmovních volbách, které se konaly loni na podzim. Do té doby nejsilnější sněmovní strana v nich získala pouze 15 poslanců. Již předtím v polovině června opustil funkci předsedy kvůli špatným preferencím ČSSD Bohuslav Sobotka.

Chovanec a sjezd pozval také čerstvě znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana, který nabídku přijal. Na poslední sjezd, kde byl loni v roli předsedy potvrzen Sobotka, Zeman pozvánku vůbec nedostal. S částí sociální demokracie měl Zeman v poslední době napjaté vztahy, někteří členové ho naopak podporují.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Milan Chovanec Miloš Zeman Jan Hamáček sjezd ČSSD (18.2.2018)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy