Knížák tvrdě na Zemana: Babiš je lhář a zloděj, nechápu, že ho podporujete!

Praha – Velice ostrý otevřený dopis dostal Miloš Zeman. Jeho autorem je bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák

Knížák v dopise velmi tvrdě kritizuje Andreje Babiše a vyčítá Miloši Zemanovi jeho spojenectví se šéfem Hnutí ANO. „Nechápu, jak je možné, že tolerujete zvůli imigranta Andreje Babiše, který byl aktivním členem KSČ a agentem StB. Nehovořím o způsobu, jak přišel ke svému majetku a jak ho dál rozšiřuje. Nemluvím o tom, že je obžalován z trestného činu. Pro mne je a zůstane zločincem proto, že byl agentem StB. Tito agenti se aktivně podíleli na komunistické diktatuře. Zažil jsem jejich působení na vlastní kůži.“ píše Knížák v úvodu dopisu.

„Považuji za ostudu naší země, že za necelých třicet let po tzv. Sametové revoluci přichází do čela státu člověk tak pochybného charakteru, jako je Andrej Babiš. Je nepochopitelné, že ho podporujete.“ zlobí se na prezidenta Knížák. Podpora Babiše je podle Knížáka nejkatastrofálnějším Zemanovým činem. „Člověk, který vstoupí do politiky se slovenským heslem „všeci kradnú“ a ustavičně uráží náš národ tím, že odmítá respektovat policii, soudy a o Parlamentu tvrdí, že je zbytečný, poněvadž nefunguje dostatečně pružně jako poslušní zaměstnanci firmy, takový člověk nepatří do politiky.“ je přesvědčen.

Knížák má, zdá se, o Babišovi jasno. „ Jako premiér je pro mne tento agent StB, lhář a rozvraceč české společnosti naprosto nepřijatelný. Nechci, aby tento morálně pokleslý člověk rozhodoval o mém životě.“ píše. „I Babišův vztah k Vám, pane prezidente, je plný falše. Jakmile se objevila šance, že by volby mohl vyhrát Drahoš, tak Vás začal Babiš kritizovat a v EU Vás zapřel jen proto, že se mu to zrovna hodilo. Jakmile si bude myslet, že to bude pro něho výhodné, každého zradí.“ varuje bývalý šéf NG prezidenta Zemana.

V závěru dopisu pak apeluje na Zemana, aby napomohl k Babišovu politickém konci. „Žádám Vás, pane prezidente, o odvolání Andreje Babiše z postu premiéra. Je absurdní, že mu udělujete nelimitovaný čas na sestavení vlády a dáváte najevo, že Vám vláda v demisi nevadí po jakkoli dlouhou dobu. Jste prezidentem celého národa, ale polovina lidí Vám nevěří a servilní jednání vůči Babišovi situaci jen zhoršuje. Prezidentem všech se můžete stát jen tehdy, když budete čestný, spravedlivý a nebudete se spojovat s pochybnými lidmi.“ uzavírá dopis Knížák.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš StB Milan Knížák Miloš Zeman Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy