Arogance, urážky. Čí zájmy hájí? Reakce na Zemanův projev jsou tvrdé, Babiš je ale nadšen

Praha - Na sjezdu ČSSD vystoupil prezident Miloš Zeman. Své někdejší straně doporučil, aby zahájila jednání s ANO. Varoval také, že odchod do opozice je chyba a cesta do zapomnění. Za neúspěchem ČSSD ve volbách je podle něj nedostatek charismatu předsedy. Politici na Zemanův projev reagují značně rozpačitě.

„Suchá je skýva opozice,“ varoval prezident Miloš Zeman ve svém vystoupení. „Chtějte náměstky ministrů, chtějte odborníky,“ radil své bývalé straně. Když nebude mít ČSSD vliv na vládu, může podle klesnout pod 5 procent a nikdo o ní nebude vědět, dodal. 

„M. Zeman svým projevem na sjezdu ČSSD opět potvrdil důvody, pro které jsem ho nevolil. Arogance, urážky, rozdělování společnosti. Smutná realita!“ posteskl si někdejší lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

„Stejně jako prezident Zeman přeji ČSSD, aby si vybrali silného předsedu, který je vyvede z krize. Akorát si nejsem jistá, zda tomu projev pana prezidenta pomohl a čí zájmy opravdu hájí," poznamenala 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. 

„Miloš Zeman dává sociálním demokratům na jejich sjezdu jasný vzkaz: vzniká tady vláda pod prezidentovou taktovkou, takže se vzdejte Babišovi a nechtějte ani ministry. Pokud se nepřidáte, máme tady sto patnáctku ANO-SPD-KSČM a pakt Zeman-Babiš Vás už k ničemu nepotřebuje,“ komentoval Zemanův projev předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Ještě někdo pochybuje, že vzniká Zemanova vláda?“ dodal.

„Miloš Zeman dnes na sjezdu ČSSD přednesl projev, ve kterém si vyřizoval účty s těmi, kteří mu nelíbají prsten a splácel dluh Andreji Babišovi za jeho podporu v prezidentských volbách. Slova o podrazáctví od organizátora lánského puče pak nelze brát ani vážně," poznamenala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podobně to vnímal i politolog Lukáš Jelínek. „Miloš Zeman připomíná Babišova emisara: Podpořte Babišovu vládu za programové ústupky, nechtějte ministry, ale náměstky a odborníky. Prosadit tento přístup v ČSSD ale nebude snadné,“ uvedl na sociálních sítích.

„Podle Miloše na sjezdu ČSSD skončilo její úspěšné období rokem 2002, tedy s koncem jeho vlády. Nějak zapomněl, že ČSSD v čele Vladimírem Špidlou vyhrála volby v roce 2002," zdůraznil politický analytik Jiří Pehe. 

Nepřímo se k projevu Zemana vyjádřilo na twitteru i ministerstvo kultury. 

86 let dnes slaví režisér Miloš Forman. Kromě oscarových amerických filmů natočil půvabnou českou komedií o hasičích, kteří v socialistickém kulturáku oceňují bývalého, již senilního předsedu a současně volí miss. Jde o festival prázdných hlav, dlouhých prstů a nekonečné malosti. pic.twitter.com/KpgNiuE6JD

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) 18. února 2018

Naopak Andrej Babiš byl ze Zemanových slov nadšený. „Přemýšlím, kdy jsem slyšel lepší projev na stranické půdě, než byl ten dnešní, co pronesl pan prezident. Musím říct, že byl skvělý. Pravdivý, trefný, vtipný a pronesený spatra. Podle mě geniální rétor," uvedl na twitteru. 

„Andreji Babišovi se projev Miloše Zemana na sjezdu ČSSD líbil. Nedivím se mu. Prezident ČSSD doporučil, ať jde do vlády s ANO, ale vlastně nejde do vlády, ať nechá ministerská křesla ANO a pro sebe ať chce jen náměstky. Lepší recept k definitivnímu zničení ČSSD a jejímu nahrazení hnutím ANO už ani nelze dát," reagoval na dnešní dění předseda ODS Petr Fiala. 

Související

Ilustrační foto

Předsednictvo ČSSD v pátek projedná kandidáty do vlády, už se spekuluje o jménech

Praha - V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do menšinové vlády, kterou by sociální demokracie mohla vytvořit s hnutím ANO za podpory KSČM. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sociální demokraté by měli v kabinetu obsadit pět ministerstev a jména nominantů chtějí zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.
Soudy, ilustrační fotografie

Útok na bezdomovce při sjezdu ČSSD? Kotrba už dostal trestní příkaz

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové potrestal pokutou politického analytika Štěpána Kotrbu za únorový útok na bezdomovce při hradeckém sjezdu ČSSD. Soud ho odsoudil trestním příkazem k peněžitému trestu 10.000 korun s náhradním trestem jednoho měsíce odnětí svobody pro případ nezaplacení peněžitého trestu. Upozornil na to server iDNES.

Více souvisejících

sjezd ČSSD (18.2.2018) Miloš Zeman Daniel Herman Jiří Pospíšil Andrej Babiš Aleksandra Udženija

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy