Předsednictvo ČSSD v pátek projedná kandidáty do vlády, už se spekuluje o jménech

Praha - V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do menšinové vlády, kterou by sociální demokracie mohla vytvořit s hnutím ANO za podpory KSČM. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sociální demokraté by měli v kabinetu obsadit pět ministerstev a jména nominantů chtějí zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.

Jako o kandidátovi na minstra vnitra se spekuluje o předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, sám se ale ke spekulacím dosud nevyjádřil. Ministrem zahraničí by se podle spekulací médií mohl stát europoslanec Miroslav Poche, podle informací ČTK se ale proti jeho nominaci staví prezident Miloš Zeman.

Jako o možném ministru práce a sociálních věcí se mluví o krajském předsedovi ČSSD na Vysočině Petru Krčálovi, jenž je ředitelem Domova Jeřabina na Pelhřimovsku, který se stará o lidi s mentálním postižením. Krčál dnes ČTK řekl, že oficiální nabídku na post ministra práce zatím nedostal. Předpokládá, že se situace vyjasní do čtvrtka nebo do pátku. "Pokud bych o tom měl uvažovat, tak za situace, že dám dohromady tým lidí, kteří budou dělat jednotlivé agendy," podotkl.

Ministerstvo práce by mohla převzít také nynější náměstkyně Gabriela Nekolová, která má na starosti nezaměstnanost a sociální vyloučení. Serveru Seznam zprávy potvrdila, že nabídku dostala.

V souvislosti s obsazením ministerstva zemědělství se objevily spekulace, že by úřad mohl převzít Miroslav Toman, který ho již vedl v úřednické vládě Jiřího Rusnoka v letech 2013 až 2014. Hospodářské noviny dnes uvedly, že by se ministrem mohl stát i senátor Karel Kratochvíle, který ale ČTK řekl, že o funkci nemá zájem a odmítl by ji, pokud by mu byla nabídnuta.

O tom, kdo by se mohl stát ministrem kultury, zatím není jasno.

Změny se očekávají i na dalších ministerstvech, například dosavadní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) oznámil, že v další vládě už nebude pokračovat. Místopředseda ČSSD Martin Netolický proto vyzval premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby před referendem v sociální demokracii zveřejnil i nominanty ANO do koaliční vlády. Zdůvodnil to tím, že by straníci měli mít kompletní informace pro rozhodování o vládní spolupráci. Babiš ale jména ministrů za ANO prozrazovat nebude, nejprve je chce sdělit prezidentu Miloši Zemanovi.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vláda ČR sjezd ČSSD (18.2.2018)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy