ČSSD ve vládě? Chovanec striktně proti: Hnutí ANO sociální demokracii kdykoli prodá

Hradec Králové - Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec na dnešním mimořádném sjezdu strany řekl, že hnutí ANO je partner, který sociální demokracii prodá, kdykoliv se mu to bude hodit. Dále zmínil, že ČSSD podle průzkumů dlouhodobě škodí nejednotnost.

Podle Chovance není sociální demokracie schopna po debatě najít jednotící stanovisko, za které by se postavila. Z konkrétních věcí, které mohly ČSSD uškodit, zmínil policejní reorganizaci či kauzu kolem memoranda na těžbu lithia. "Byli jsme zneužiti," konstatoval k ostré kampani ohledně lithia těsně před sněmovními volbami ze strany ANO či KSČM.

V souvislosti s předvolebními útoky uvedl, zda opravdu chce ČSSD koaličního partnera, který ji prodá, kdykoliv se mu to bude hodit. "Z této pozice poddaného chceme vstupovat do příští vlády?" ptal se delegátů přítomných na sjezdu v Hradci Králové Chovanec.

Pokud by přesto ČSSD jednala o vládě, muselo by to být o programu a principech, dodal. "Ne podle výhodnosti pro pár funkcionářů (ČSSD), ale pro Českou republiku," řekl. Kritizoval ministerstva, která v souvislosti s ČSSD zmínil Jan Hamáček, například ministerstvo pro místní rozvoj či zdravotnictví. "Kde jsou silová ministerstva? Ministerstvo práce? To radši do té vlády vůbec nechoďme," uvedl.

Pokud by skutečně ČSSD usilovala o uvedené resorty, vyplnil by se podle něj sen šéfa ANO Andreje Babiše. Chovanec s odkazem na stíhání Babiše v kauze Čapího hnízda zopakoval, že ve vládě by neměl být trestně stíhaný politik.

Chovanec několikrát zopakoval, že není charismatickou osobností jako francouzský prezident Emmanuel Macron či slovenský premiér Robert Fico. "Nabízím práci, manažerské schopnosti a životní zkušenosti," konstatoval Chovanec.

Bývalý ministr vnitra uvedl, že ho diskuse o zapojení ČSSD do vlády fascinuje. "Mě víc zajímají asi tři nebo čtyři věci, například přesvědčit členy, že má cenu jít do komunálních voleb," řekl. Jako předseda ČSSD by nechtěl sedět ve vládě, ale v sídle ČSSD v Lidovém domě, kde by pracoval na vzestupu strany.

Chovanec připomněl, že čtyři roky strávil ve vládě s Babišem, který byl ministrem financí. "Můžete mi vysvětlit, jak zajistit, aby vedle vládní koalice neexistovala koalice ANO s SPD a KSČM, která si bude dělat, co chce?" řekl. Jednat o vládě podle něj je možné, ale na základě programu. Řešit by měla ČSSD primárně podporu rodin s dětmi či situaci lidí v exekuci, dodal.

Babiš podle něj postupuje v poslední době jako při násilném převzetí. Jako příklad zmínil odvolání ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (ČSSD). "Tomu chceme jít naproti?" ptal se Chovanec delegátů, kteří budou předsedu ČSSD vybírat ze sedmičky kandidátů.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD sjezd ČSSD (18.2.2018) Milan Chovanec Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy