Chovanec dostal na frak. Při volbě šéfa ČSSD propadl, nebude ani místopředsedou

Hradec Králové - V prvním kole delegáti na dnešním mimořádném sjezdu ČSSD v Hradci Králové nového předsedu nevybrali. Do druhého kola postupují Jan Hamáček a Jiří Zimola, který získal nejvyšší počet hlasů. Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, který propadl, nebude kandidovat ani na místopředsedu.

Zimola dostal podle oficiálních výsledků v prvním kole od delegátů 179 hlasů, Hamáčkovi dalo hlas 155 z nich. Úřadující šéf strany Milan Chovanec dostal 116 hlasů. "Trochu jsem to čekal, že to bude těsně druhé, nebo třetí místo," podotkl Chovanec.

Podle Hamáčka delegáti při volbě hodně dali na projevy kandidátů. "Měl jsem reakce, že Jiří Zimola měl projev, který zaujal, na svůj projev jsem měl také veskrze pozitivní reakce," řekl ČTK Hamáček. Chovanec, který skončil třetí a do boje o předsedu nepostoupil, si podle Hamáčka s sebou nesl zátěž jako úřadující místopředseda. "Ta nálada tady byla vůči bývalému vedení kritická," řekl Hamáček.

"Dopředu se dostali dva silní kandidáti, moje role tím končí, já na místopředsedu kandidovat nebudu. Budu držet palce, aby ten, kdo bude zvolen, aby se situace zlepšila," zhodnotil Chovanec. Před druhým kolem nepodpořil žádného z kandidátů, byť připustil, že ví jasně, kterému z nich dá svůj hlas.

Míní, že u delegátů mu uškodilo, že byl nejméně novou tváří a byl nejvýrazněji spojen s dosavadním vedením. "Novému předsedovi nebudu házet klacky pod nohy, zakládat nějaké platformy. Budu s ním spolupracovat," uvedl. Chystá se na roli řadového poslance ČSSD, ve Sněmovně se chce bývalý ministr vnitra soustředit na bezpečnostní témata.

Související

Ilustrační foto

Předsednictvo ČSSD v pátek projedná kandidáty do vlády, už se spekuluje o jménech

Praha - V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do menšinové vlády, kterou by sociální demokracie mohla vytvořit s hnutím ANO za podpory KSČM. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sociální demokraté by měli v kabinetu obsadit pět ministerstev a jména nominantů chtějí zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.
Soudy, ilustrační fotografie

Útok na bezdomovce při sjezdu ČSSD? Kotrba už dostal trestní příkaz

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové potrestal pokutou politického analytika Štěpána Kotrbu za únorový útok na bezdomovce při hradeckém sjezdu ČSSD. Soud ho odsoudil trestním příkazem k peněžitému trestu 10.000 korun s náhradním trestem jednoho měsíce odnětí svobody pro případ nezaplacení peněžitého trestu. Upozornil na to server iDNES.

Více souvisejících

sjezd ČSSD (18.2.2018) Milan Chovanec Jiří Zimola Jan Hamáček ČSSD

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 30 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy