Ovčáček se pustil do Svěráka a spol. Český lev plně potvrdil projev prezidenta, zuří. A pak se ozval další herec

Praha – Sobotní předávání cen český lev se neslo v duchu kritiky prezidenta Miloš Zemana. Filmařům se nelíbilo především to, jak se hlava státu vyjadřuje o České televizi. Spory se pak z obrazovky přenesly i na sociální sítě.

Například režisér Jan Svěrák v sobotu označil kritiku České televize v inauguračním projevu prezidenta Zemana za největší útok na její nezávislost od televizní krize v roce 2000. „Nepatří žádnému oligarchovi, ale nám občanům," zdůraznila režisérka Olga Sommerové v souvislosti s ČT. No a režisér Marek Najbrt vyzval hosty v hledišti a diváky u obrazovek, aby nevolili Miloše Zemana.

Na slova umělců na sociálních sítích tvrdě zareagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Udělování Českých lvů, se záběry kamer na růžolícího ústředního ředitele ČST P. Dvořáka, plně potvrdilo inaugurační projev pana prezidenta,“ vrátil filmařům jejich výpady.

„POZOR! Českého lva za politickou uvědomělost a bdělost nezískal Václav Neužil, ale Marek Najbrt za povolební výkřik 'Nevolte Miloše Zemana!',“ vysmál se Ovčáček režisérovi. „Přímý útok na svobodu a demokracii v ČR vedou tzv. elity, které odmítají výsledek svobodných voleb a uráží každého, kdo má odlišný názor,“ tvrdí hradní mluvčí.

Sobotní vysílání podle mluvčího prezidenta bylo jako z minulé éry. „Zřejmě jde o retro vysílání. Právě je ve vysílání ČT spíláno 'přisluhovačům'. Tipuji to na rok výroby 1977,“ kritizoval Ovčáček.

K sobotnímu večeru se na sociálních sítích vrátil také třeba herec Jiří Maryško. „Kritičce Mirce Spáčilové se nelíbí, že umělci na Lvech komentovali politickou situaci a tak oplácí stejnou mincí a kromě jejich výkonů komentuje i jejich občanské postoje. Tak se můžeme domluvit, že odteď se budou všichni ševci držet svého kopyta; přesolený jídlo v restauracích budou moct hodnotit jen hosté s hotelovkou a na špatný počasí si budou stěžovat jen vyučení meteorologové,“ rýpnul si.

Jeho kritika se zaměřila i na samotného Zemana. „Pořád se tady nadává na chudáka pana prezidenta, omlacuje se mu o hubu co komu řekl, koho pomluvil, komu se neomluvil, kde se zakymácel, kdy se pochcal, zkrátka co všechno dělá ŠPATNĚ. Ale napadá vás alespoň jedna DOBRÁ věc, kterou udělal? Já osobně si nevzpomínám a Google taky tápe. Ví někdo?“ táže se Čechů Maryško.

„Sranda bude, až se jednou všechny ty petiční archy změní v seznamy,“ dodal pak herec v souvislosti s výzvou na podporu ČT, která vznikla mezi filmaři během příprav slavnostního předávání Českých lvů a kterou podepsalo 370 hostů slavnostního večera.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Jiří Maryško (herec) Český lev

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy