"Udavač" Zdechovský opět v akci? Evropské komisi poslal dopis kvůli stomilionové dotaci, kterou dostala Babišova pekárna

Praha/Brusel – V médiích i na sociálních sítích se objevila informace, že pekárna Penam, která spadá do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, dostala dotaci 100 milionů korun z fondů Evropské unie. Jenže to se nelíbí europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL).

Dotace bude podle serveru ihned.cz vynaložena na novou linku, díky které bude Penam moci vyrábět nový zdravější chléb bez konzervantů a s delší trvanlivostí. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se kvůli dotaci obrátil na Evropskou komisi, které zaslal dopis.

Politik poukazuje, že principem dotací je, že vyspělejší státy pomáhají těm slabším, aby se jim vyrovnaly. „Proti tomu nic nemám. Potřebujeme dobudovat infrastrukturu, dálnice, železnice... Proč ale posíláme dotace miliardáři, druhému nejbohatšímu muži v zemi, který je v době rozhodnutí o vyplacení dotace shodou okolností ministrem financí? Tohle je přesně ten důvod, proč lidé nadávají na EU,“ uvedl na sociálních sítích Zdechovský.

Přiložil i dopis, které zaslal Evropské komisi. „Pekárna Zelená louka, která je součástí holdingu Agrofert, získala 100 milionů dotaci na novou moderní linku na toustový chléb. Cílem dotované investice je vyrábět zdravější toustové chleby bez konzervantů s delší trvanlivostí. Konkurent United Bakeries přitom s tímto inovativním toustovým chlebem přišel už před osmi lety, kdy začal vyrábět chléb se sníženým obsahem soli a konzervantů. Tuto dotaci navíc odsouhlasila pekárně výběrová komise z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v prosinci 2016, a to v době, kdy byl ministrem financí sám Andrej Babiš. Může Komise říci, zda se bude tímto případem zabývat?“ táže se komise Zdechovský.

„Jsem zvědavý, co mi Komise odpoví. Určitě vám dám pak hned vědět,“ napsal také lidovec.

„Ty 'udavači' jeden! Jinak samozřejmě za mě v pořádku,“ podpořil ho lékař a lidovec Vít Ulrych. „Haha. Žalovat se nemá, ale hlásit se to musí,“ odpověděl mu žertem Zdechovský. Europoslanec v dalších komentářích parodoval Babišova slova a „přiznal“, že dopis je „účelovka“ a „kampaň“.

Babiš Zdechovského už v minulosti v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo označil za „hlavního udavače“ v Bruselu. „Čapí hnízdo je nejenom politická objednávka v Čechách, ale i v Bruselu, kde proti mně bojoval hlavní udavač za KDU-ČSL Zdechovský,“ tvrdil Babiš pro televizi Prima.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.
Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Rozhovor

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš evropská komise

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Francie, Paříž, ilustrační foto

Ve Francii odstartovalo druhé kolo parlamentních voleb

V neděli v 8:00 se ve Francii otevřely volební místnosti pro druhé kolo předčasných parlamentních voleb, které by mohly představovat významný moment v historii země a ovlivnit evropskou politiku, uvedl server France24.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jiří Bartoška v Karlových Varech 2024.

Ve Varech končí filmový festival. Cenu získali Mádl, Trojan i Owen

Hlavní cenu na karlovarském filmovém festivalu dnes získal britský dokumentární film "Náhlý záblesk hlubších věcí" od režiséra Marka Cousinse. Režisér obdržel Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky za portrét významné postavy britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové.  

včera

UEFA

Tresty od UEFA dostali Bellingham s Demiralem. Ten navíc přijde o čtvrtfinále s Nizozemskem

Zatímco Angličané se naštěstí nebudou muset oželet svou největší hvězdu Judea Bellinghama, to Turci naopak budou muset proti Nizozemcům nahradit Meriha Demirala. Oba fotbalisté totiž dostali tresty od Evropské fotbalové unie UEFA za jejich nevhodná gesta. Co se týče anglického záložníka Realu Madrid, ten za nevodné gesto směrem ke slovenské střídačce dostal pouze pokutu 30 000 eur (v přepočtu zhruba 750 000 korun), Meriha Demirala potrestali dvouzápasovým flastrem za oslavu s fašistickým symbolem v zápase s Rakouskem. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

EURO 2024: Až nekompromisně zahrané penalty v rozstřelu poslali Francii přes Portugalsko do semifinále

Po souboji Španělska s Německem nabídl páteční čtvrtfinálový program další očekávanou fotbalovou lahůdku v podobě reprízy finále z Eura 2016 mezi Portugalskem a Francií. Jenže samotný zápas moc krásy nenabídl, sem tam nabízel pasáže, kdy se dělo něco před oběma brankami, ale jinak se po většinu zápasu jednalo o taktické šachy, které donesly duel až do penaltového rozstřelu. V něm excelovali francouzští exekutoři svými nekompromisními zakončeními, nakonec vše rozhodl svou trefou do tyče z penaltového puntíku Joao Félix, aby pak vše dokonal svou rozhodující trefou na francouzské straně Hernández. 

včera

včera

včera

včera

Situace na pražském letišti je stabilizovaná. Lidé už neodlétají bez zavazadel

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy