Ministr pro brexit Davis se setkal s Babišem a Stropnickým

Praha - Britský ministr pro brexit David Davis dnes odpoledne přijel do ČR. Na programu měl jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (oba ANO), řekly ČTK mluvčí vlády a ministerstva.

Tématem schůzek bylo uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z unie. Jednání o brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

Hlavními tématy schůzky Davise se Stropnickým byl brexit a otázky spojené s uspořádáním budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Davis podle úřadu informoval Stropnického o britském pohledu na dosavadní průběh brexitu a perspektivách dalšího postupu. "Oba ministři pak rovněž hovořili o vnitropolitickém kontextu brexitu a jeho dopadech na britské regiony, především na Severní Irsko," uvedlo ministerstvo.

"Plně podporujeme tým Michela Barniera, který vyjednává s britskou stranou podmínky jejího vystoupení z EU," podotkl v tiskové zprávě Stropnický. Dodal, že věří, že se na březnové Evropské radě podaří přijmout Pokyny pro jednání o budoucích vztazích EU se Spojeným královstvím.

Zároveň Stropnický zdůraznil zájem Česka na co nejvyšší kvalitě vzájemných vztahů v době před odchodem i po ukončení členství Velké Británie v EU. ČR chce podle něj posilovat budoucí partnerství v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky a také obrannou, hospodářskou a obchodní spolupráci.

Související

Nigel Farage

Co bude dál s brexitem? Názor euroskeptika Farage je překvapivý

Šéf protiunijní Strany pro brexit Nigel Farage by raději viděl krátký odklad brexitu spolu s novými volbami. Současnou podobu dohody o vystoupení Británie z Evropské unie, jak ji dojednal premiér Boris Johnson, totiž považuje za špatnou. Farage, který je i poslancem Evropského parlamentu, to dnes řekl televizi Sky News.
David Davis, britský ministr pro brexit

Brexitová dohoda je příšerná, spustil exministr Davis. Mayové dal jednu radu

Jako příšerný označil návrh rozlukové dohody mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím někdejší britský ministr pro brexit David Davis. V dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC z Washingtonu Davis řekl, že předpokládá odmítnutí návrhu v parlamentu, takže premiérka Theresa Mayová bude muset přijít s alternativou.

Více souvisejících

David Davis (ministr pro brexit) Andrej Babiš Martin Stropnický Brexit

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 27 minutami

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy