Babiš viděl Maradovou jen jednou. Ministr nařídil audit Státního pozemkového úřadu

Praha - Ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová včera oznámila rezignaci. Její odchod zřejmě souvisí s financováním úřadu, naznačil dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) posléze nařídil audit SPÚ, aby získal reálný obraz o fungování úřadu.

Babiš dnes  uvedl, že Maradovou viděl v životě pouze jednou. "Doufejme, že to financování bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo," poznamenal premiér.

Uvolnění pozice podle Maradové přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení vlády. Ministerstvo zemědělství dnes v tiskové zprávě uvedlo, že její žádost o uvolnění z funkce zatím neobdrželo. "Státní pozemkový úřad je apolitický úřad, jeho obsazení není součástí žádných vyjednávání. Myslím, že paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje," uvedl ministr. "Sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení," dodal.

Milek se s ředitelkou setkal stejně jako s dalšími řediteli podřízených organizací. Informoval je o prioritě vlády zabezpečit "maximálně funkční a efektivní úřady s transparentním hospodařením". V souvislosti s tím je také upozornil, že bude postupně v jednotlivých organizacích právě tyto oblasti prověřovat, stejně byla informována i ředitelka SPÚ, uvedlo ministerstvo. Maradovou prý zároveň požádal o vysvětlení některých skutečností, vyplývajících z podnětů, které obdržel.

Vnitřním auditem SPÚ prošel naposled v roce 2015. Nynější audit by se měl zaměřit na hospodaření úřadu. "Je to jediný způsob, jak získat reálný obraz o fungování SPÚ a v době, kdy se paní ředitelka staví do role politické oběti, to považuji za nevyhnutelné," vysvětlil Milek.

"V této chvíli nemáme oficiální informaci ze strany ministerstva zemědělství o plánovaném auditu. Případné nařízení auditu je v kompetenci pana ministra a my jeho rozhodnutí budeme respektovat," sdělila v reakci mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Maradová vedla úřad od poloviny června 2014.

Související

Více souvisejících

Svatava Marandová (SPÚ) Andrej Babiš Jiří Milek Státní pozemkový úřad Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy