Šéfka Státního pozemkového úřadu rezignuje, Jurečkovi se to zdá podezřelé

Praha - Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová rezignuje na svou funkci, skončí během měsíce. Chce tak přispět ke koaličním vyjednáváním o složení vlády.

Maradová končí ve funkci po dohodě s ministrem zemědělství v demisi Jiřím Milkem (za ANO). Ve funkci byla téměř čtyři roky.

"Po čtyřech letech náročné a poctivé práce, jsem se rozhodla ukončit své působení na pozici ústřední ředitelky SPÚ. Mému rozhodnutí předcházela dohoda s panem ministrem zemědělství Jiřím Milkem," sdělila Maradová.

"Věřím, že uvolnění této pozice umožní realizovat jeho (Milkovy) manažerské cíle ve vedení resortu zemědělství, ale především alespoň určitou měrou přispěje k úspěšným koaličním vyjednáváním o podobě a podpoře nové vlády," dodala Maradová. Stabilita státu a správa věcí veřejných musí být podle ní naprostou prioritou "nás všech".

Maradová vedla úřad od poloviny června 2014. O místo se tehdy ucházelo 12 lidí, tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji jmenoval na základě doporučení výběrové komise.

Ministerstvo potvrdilo, že se Milek s Maradovou sešel. "Stejně jako se schází s řediteli ostatních podřízených organizací, aby se seznámil s chodem těchto institucí. Prioritou vlády je transparentnost, dobré hospodaření a fungování státní správy. Všechny ředitele proto ministr Milek také informuje, že je bude kontrolovat a prověří je audit," sdělilo ČTK tiskové oddělení ministerstva.

Nad odchodem Maradové se podivil. "Nevidím žádný racionální důvod, proč by měla odcházet," řekl novinářům. Podle něj se Maradová nedopustila žádného přešlapu a naopak byla úspěšná v mnoha sporech, které SPÚ vedl. Záležitost na něj dělá podobný dojem jako tlak premiéra Andreje Babiše (ANO) na odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. "Členové vlády za hnutí ANO se snaží na klíčových postech ve státní správě měnit lidi, kteří tam byli doteď," uvedl Jurečka.

Předseda poslaneckého klubu komunistů a expert strany na zemědělství Pavel Kováčik novinářům řekl, že o Maradové hovořil minulý týden s ministrem Milkem a "byly mu sděleny některé důvody, které stojí za zamyšlení". Později vysvětlil, že podle ministra Maradová zajistila špatně zastupování státu u soudu. Kováčik jako zástupce KSČM, která s ANO vyjednává o podpoře vlády, by osobně s prací odcházející ředitelky problémy neměl.

Podle agrárního analytika Havla byla Maradová spíše liberálnějším ostrůvkem ve vedení pozemkového úřadu. Jednou z možností, proč z funkce odchází, je podle Havla politický tlak - nemusela by být k novému vedení ministerstva dostatečně loajální. "Druhou možností je pak objevení nějakého problému v jedné z kauz, kde se SPÚ soudí o restituční pozemky," dodal Havel. Třetí možností podle něj je, že již je někdo na post dalšího ústředního ředitele v rámci koaličních vyjednávání předvybraný.

Související

Firmy, ilustrační foto

Majetkový úřad snížil počet neexistujících firem o 61 procent

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) snížil od spuštění projektu Mapa majetku státu v polovině roku 2015 do konce loňského roku počet neexistujících a likvidovaných státních firem v katastru nemovitostí o 61 procent na 533. Úřad to dnes uvedl v tiskové zprávě. Rovněž snížil počet tzv. bezprizorních nemovitostí, tedy zapsaných na neexistující podniky, z 25.557 na 11.462.

Více souvisejících

Státní pozemkový úřad Ministerstvo zemědělství Jiří Milek Svatava Marandová (SPÚ) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Pavel Kováčik

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy