Korupční kauzu bývalého ministra obrany Bartáka vyšetřuje pět policistů, prý to stačí

Praha - Kauzu armádního nákupu vozů Tatra, za níž údajně stál exministr obrany Martin Barták, vyšetřuje tým pěti policistů složený z útvarů odhalování korupce a finanční kriminality a odhalování organizovaného zločinu. Počet je dostačující, sdělila ve čtvrtek Mediafaxu Pavla Kopecká z policejního prezidia.

Podle Kopecké byl tým vyšetřovatelů ustanoven ještě pod vedením Viktora Čecha na policejním prezidiu, nyní působícího ve funkci náměstka ministra vnitra Radka Johna (VV). Speciální vyšetřovací tým Tatra ale v poslední době přesídlil z Prahy do Ostravy a jeho vedení převzal šéf ostravské expozitury protikorupční policie. "Mohu pouze potvrdit, že pětičlenný policejní tým na kauze stále usilovně pracuje," sdělila Mediafaxu Kopecká, která na popud ostravského krajského státního zastupitelství žádné jiné informace sdělovat nesmí."Krajské státní zastupitelství v Ostravě vykonává dozor nad prověřováním, týkajícím se podezření z korupčních nabídek ze strany tří osob, které měly padnout v souvislosti s dalším průběhem této zakázky," řekla Mediafaxu Zlatuše Andělová, která vyšetřování případu dozoruje. Manažery Tatry kromě Bartáka podle dostupných informací kontaktoval i představitel Pragy Petr Ptáček, třetím podezřelým by pak mohl být majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž.Ostravská státní zástupkyně tyto informace nepotvrdila ani nevyvrátila s tím, že obvinění dosud nebylo nikomu sděleno, neboť dosavadní výsledky řízení takový postup neumožňují. "V průběhu prověřování již bylo vyslechnuto celkem 25 osob, přičemž v některých případech musely být tyto osoby opakovaně vyslechnuty s ohledem na rozdílné údaje, uváděné v jednotlivých výpovědích," konkretizovala Zlatuše Andělová.Podle krajského zastupitelství dosud podaly vysvětlení nejen hlavní osoby, jednající za obchodní společnost TATRA, a.s., včetně bývalého amerického velvyslance Williama J. Cabanise, ale i další osoby, které se měly podezřelých jednání aktivně zúčastnit."Dokonce i osoby, které iniciativně samy s ohledem na skutečnosti zveřejněné ve sdělovacích prostředcích, shledaly potřebu podat vysvětlení, ať již o vzniku zakázky a jejím průběhu, tak o jednání, ke kterému mělo dojít v rámci oficiální cesty vládní delegace vedené premiérem Topolánkem do USA a Kanady, a jehož se měly zúčastnit," doplnila Zlatuše Andělová. Podle ní vysvětlení podal rovněž Miroslav Krejčík, bývalý šéf Vojenského zpravodajství. Údajně poskytl řadu poznatků, které po jejich vyhodnocení mohou významně ovlivnit další postup v řízení.V únoru 2008 při návštěvě USA měl Barták, ještě jako náměstek ministryně obrany, po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi požadovat miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Současný náměstek ministra financí Barták kvůli kauze čerpá neplacené volno, ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

Související

Martin Barták, exministr obrany

Exministr Barták u soudu obhajoval nákup letadel CASA

Praha - Exnáměstek ministryně obrany a pozdější šéf resortu Martin Barták dnes u soudu jako svědek hájil nákup letounů CASA. Obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Více souvisejících

Martin Barták Korupce

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy