Kdo nahradí Čubu? O uvolněné místo senátora na Zlínsku má zájem devět kandidátů

Zlín – Zlínsko čekají 18. a 19. května doplňovací volby do Senátu. O uvolněné křeslo má zájem devět lidí. Vyplývá to z počtu podaných kandidátních listin, které strany a hnutí musely odevzdat na zlínský magistrát do dnešních 16:00, informoval vedoucí odboru kanceláře zlínského primátora Tomáš Lang. 

Místo v Senátu se uvolnilo po letošní rezignaci dosavadního senátora Františka Čuby (SPO). Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020. „K dnešním 16:00 bylo podáno devět přihlášek k registraci pro doplňující volby do Senátu v senátním obvodu 78 Zlín," uvedl Lang. Zprávu k doplňujícím senátním volbám se seznamem kandidujících subjektů bude magistrát vydávat v úterý.

Seznam svých kandidátů zveřejnily strany a hnutí již před lhůtou pro podání kandidátních listin. Kandidátem Starostů a nezávislých je zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN). Ten má také podporu ODS a TOP 09, které vlastní kandidáty nepostaví.

ANO do doplňovacích senátních voleb nominovalo krajského zastupitele a lékaře Michala Filipa. Za ČSSD bude o místo v Senátu usilovat zlínský chirurg Radim Jünger. Lidovci vsadí na krajskou radní pro sociální věci Michaelu Blahovou, komunisté nominovali zlínského zastupitele Radomíra Rafaju.

Ve stranických primárkách Pirátů uspěl novinář Aleš Fuksa.. SPD nominovala hydrogeologa a krajského zastupitele Zdeňka Vacka. Strana zelených vlastního kandidáta do doplňovacích voleb nepostaví. Za politické hnutí SENÁTOR 21 bude kandidovat daňový poradce Tomáš Goláň. Kandidátem SPO je její krajský předseda, lékař a bývalý hejtmanův náměstek Lubomír Nečas.

Při posledních senátních volbách ve Zlíně na podzim 2014 usilovalo o úspěch 12 lidí. V jejich druhém kole porazil Čuba současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Někdejší šéf slušovického družstva na konci letošního února z funkce odstoupil. Svůj krok zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli půldruhého roku trvající absenci v Senátu.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Senát ČR František Čuba

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádala střelba nedaleko Paříže, která podle úřadů souvisí s jinou trestnou činností. Konkrétně má jít o obchodování s drogami. O tragické události informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy