Neschopný Babiš selhal. Zavedl ČR do politické krize, nikdy se dohodnout nechtěl. Mezi politiky to pořádně vře

Praha - Hnutí ANO a ČSSD vládní koalici s největší pravděpodobností nevytvoří. Jednání podle sociálních demokratů ztroskotalo na tom, že ANO odmítlo jakoukoliv podobu vlády bez šéfa hnutí Andreje Babiše, podle ANO to bylo kvůli obsazení některých ministerstev. A politici ostatních stran to zostra komentují.

Podle sociálních demokratů ANO nepřistoupilo na žádnou z variant vládnutí, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO novinářům řekli, že ČSSD odmítla návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

„Ani po více než pěti měsících Andrej Babiš nedokázal vytvořit vládu s většinovou podporou v Poslanecké sněmovně. Nabízí se proto úvaha, zda o to vůbec stojí a nechce jen prodlužovat vládnutí v demisi,“ uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. „Andrej Babiš očividně preferuje už jen dvě možnosti: předčasné volby nebo vládní spolupráci s extremisty v podobě komunistů a T. Okamury,“ dodal.

„Zásadní překážkou pro dosažení vlády s důvěrou není povolební pat, ale osoba @AndrejBabis. Prezident s minimální odpovědností k Ústavě a svojí zemi by teď pověřil druhým pokusem jiného politika. Co udělá ten náš, to ví jen on. Možná ještě Lavrov...“ rýpnul si šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nevěřím, že by socialisti ukončili jednání, aniž by neměli informace z Hradu o dalším postupu. Každopádně uplynulo skoro půl roku a výsledek? Neschopnost a selhání vítěze voleb, se kterým nikdo nechtěl. On sám je překážkou. Navíc je zřejmé, že se nikdy dohodnout ani nechtěl,“ přidal se místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Podle předsedy ODS Petra Fialy se znovu ukázalo, že Babiš se ve skutečnosti domluvit na vládě nechce a nikdy nechtěl. „Za 6 měsíců od voleb nebyl schopen přijít s konstruktivním řešením. Současná politická krize je jeho odpovědností,“ myslí si. „Předseda ANO zavedl ČR do politické krize. Buďto není skutečně schopen sestavit vládu s většinovou podporou v PS, nebo - a to je pravděpodobnější - jen klame veřejnost i prezidenta, protože mu o žádnou jinou než jeho jednobarevnou vládu ani nejde,“ dodal.

Chápu, že když je trestně stíhaný premiér, tak ministerstvo vnitra pro ČSSD, aby do práce policie nemohl nikdo zasahovat. Podle mě je tak viníkem krachu jednání hnutí ANO. Bezmála půl roku po volbách nedokázal vítěz voleb postavit stabilní vládu - jen díky neústupnosti.

— Petr Gazdík (@petrgazdik) 6. dubna 2018

„Trestně stíhanému premiérovi s minulostí agenta StB přijde nepřijatelné, že by neměl plnou kontrolu nad ministerstvem vnitra. Vcelku to chápu. Jen je to dost děsivé. Jasně to dokládá, že Andrej Babiš se primárně snaží zabránit vyšetření svých podvodů, do kterých zatáhl i svou ženu a děti,“ komentoval výsledky jednání předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Farský.

Pochopitelné je to podle něj lidsky. „Vždyť kdo by dokázal přemýšlet primárně o nových dálnicích, školách, nemocnicích, když jemu a jeho nejbližším hrozí až 10 let vězení... Priority bychom asi měli stejné. Nejsmutnější na tom je to ticho z ANO. To fakt nikomu z těch desítek poslanců nevadí, že je jen využívá ve svůj prospěch? To se tak bojí o funkce, o místa na kandidátkách, že se vzdají své důstojnosti? To jim nevadí, že jsou jen nástrojem k naplnění soukromých cílů Andreje Babiše?“ diví se Farský.

K neúspěšnému jednání se na sociálních sítích vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Kdyby ČSSD nebo ANO mělo transparentní zápisy z jednání (tzv. registr lobotomických kontaktů:-)), jako máme celou dobu s Piráty a nešudlili si to "do kapsičky", tak se teď přes média premiér v demisi Babiš (ANO) s předsedou Hamáčkem (ČSSD) nehádají, zda chtěl pan Hamáček explicitně pro sebe Vnitro či ne,“ vzkázal oběma partajím Bartoš.

Zajímá ho také, jak bude vypadat rozhodování špiček ČSSD. „Tak schválně, jak bude vypadat hlasování vedení ČSSD. Já jsem totiž pátral, jak by vypadalo celostranické referendum a řadoví členové ČSSD na mě koukali, jako kdybych spadnul z jahody. Asi nemá cenu cokoliv teď komentovat,“ dodal šéf Pirátů.

„Ukázalo se, že Andrej Babiš a ANO žádnou koaliční vládu nechtěli. Vládnout v demisi a nedomluvit za půl roku podporu, když je na výběru x variant, jen potvrzuje, že plán premiéra v demisi je ovládnutí všeho, bez kontroly parlamentem - 'Důvěra, nedůvěra, terazky som premiérom',“ poznamenal předseda neparlamentních Svobodných Tomáš Pajonk.

„Jednání ČSSD a ANO zkrachovalo a je to proto, že ČSSD jedná hlavně o korytech pro pana Zaorálka, Chovance, Hamáčka a paní Valachovou. Takové jednání nehájí zájmy lidí v České republice, ale hájí zájmy korytářů a mafie v ČSSD. Je na hnutí ANO, jestli si vybere návrat k jednání o pozitivním programu, tzn. návrat k jednání s SPD - takové jednání odpovídá zájmům občanů. Od vyhlášení výsledků voleb vloni v říjnu drží SPD stále stejnou linii korektního, zásadového a konstruktivního prosazování našeho programu. Stále jsme připraveni jednat konstruktivně a férově v zájmu České republiky o sestavení vlády v zájmu zlepšení života lidí v naší republice," vzkázal předseda SPD Tomio Okamura. 

Související

Více souvisejících

Vláda ČR Hnutí ANO ČSSD Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek Marek Ženíšek (TOP 09) Petr Fiala (ODS) Jan Farský Ivan Bartoš (Piráti) Tomáš Pajonk

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy