Dělají z nás blázny? Mlčení budí dohady, sociální demokraté jsou jednáním s ANO znepokojeni

Praha – Pořádný rozruch vzbudilo úterní setkání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s bývalým jihomoravským hejtmanem a vyjednavačem za ČSSD Michalem Haškem a náměstkem na ministerstvu spravedlnosti a bývalým předsedou klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Mnohé sociální demokraty navíc znepokojuje, že kolem dohody o vládě s ANO panuje podezřelé ticho.

Politici se potkali v jedné pražské restauraci, kde slavila narozeniny bývalá nejvyšší státní zástupkyně a exministryni za ČSSD Marii Benešové. To, se tam všichni jmenovaní opravdu byli, potvrdila oslavenkyně i Hašek.

„Rád jsem popřál k významnému životnímu jubileu Marii Benešové, které si lidsky i profesně nesmírně vážím a hodně jsme toho spolu v politice prožili osud tomu chtěl, že máme narozeniny oba 17.dubna. A už jsem si všiml,že z narozeninové oslavy je po Praze docela poprask tak tvůrcům všech konspiračních teorií mnoho zdaru v jejich náročné práci,“ komentoval setkání Hašek na facebooku. Toto „setkání“ bylo ostře sledované i proto, že k němu došlo v době, kdy se vyjednává o vládě mezi ANO a ČSSD.

Mezi pondělním jednáním o vládě mezi ANO a ČSSD a pátečním jednáním předsednictva ČSSD navíc strany nechtějí prozrazovat žádné informace, což některé sociální demokraty znepokojuje. „Domnívají se, že vedení jejich strany stále čeká na nějakou lepší nabídku od hnutí ANO, případně že jiná důvěrná jednání ještě probíhají,“ uvedl deník Právo.

„Ve čtyřech jsme si dnes vyslechli pohnutky hnutí ANO, co vedlo výbor a poslanecký klub k rozhodnutí o případném obnovení koaličních jednání s ČSSD. Debata o možném vládním uspořádání byla velmi otevřená. My však vyčkáme do pátečního jednání grémia a následně předsednictva ČSSD. Trváme ale na tom, že je třeba spolupráci brát jako komplex programových tezí, koaličních pojistek, dohody o složení vlády a také fungování sněmovny v tomto volebním období,“ informoval už v pondělí místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Řada sociálních demokratů údajně považuje situaci za nepřehlednou. „Upřímně řečeno nevím, proč tedy schůzku k vládě dělali v pondělí, když v pátek její výsledek teprve chtějí zveřejnit. Proč ji neudělali ve čtvrtek? Teď prožíváme jen dny plné spekulací,“ řekl Právu jeden ze členů klubu ČSSD, který si nepřál být jmenován. Jiný sociální demokrat pak poukázal na to, že šéf ČSSD Jan Hamáček je v Rumunsku a že by tedy v tuto chvílí neměla probíhat žádná jednání.

„Něco v tom musí být, náhoda neexistuje. Proč se týden drží ticho? To má v tom týdnu něco proběhnout? Přece se určitě něco děje,“ říká nejmenovaný sociální demokrat, který se domnívá, že situace straně pouze škodí a vytváří z něj a jeho kolegů blázny.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Hnutí ANO Michal Hašek Jeroným Tejc Andrej Babiš Marie Benešová Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy