Peksa v zahraničí bonzoval a pomlouval Babiše? Kolem kauzy je pěkně rušno, Hašek zuří, pak se přidal i Kalousek

Praha - Jak jsme vás již informovali, premiér v demisi Andrej Babiš se naštval na pirátského poslance Mikuláše Peksu, který na jednání zahraničního výboru se zástupci Švédska o Babišovi mluvil jako o premiérovi, který zneužívá a rozkrádá dotace a je trestně stíhaný. Mezi politiky vyvolala kauza velkou pozornost.

Mandátový a imunitní výbor zřejmě bude v příštích dnech rozhodovat o tom, zda zahájí s Peksou disciplinární řízení. Vyjádření Mikuláše Peksy ve vztahu k mé osobě, že zneužívám a rozkrádám dotace, považuji s ohledem na zásadu presumpce neviny za urážku,“ zdůvodňuje Babiš podnět k zahájení disciplinárního řízení.

"Do dneška jsem žil i bez toho,že jsem znal nějakého poslance Peksu za Piráty. Musí to být obzvlášť povedený kousek, když na zahraniční služební parlamentní cestě bonzuje a pomlouvá premiéra vlastního státu, to se v minulosti nedělo, ať už byla vláda či opozice politicky složena jakkoliv," kritizoval pirátského poslance někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Sociální demokrat naopak zaútočil na Peksova stranického šéda Ivana Bartoše. "Zajímalo by mě, zda došlo v rámci výměny zkušeností třeba také na to,kterak jeho pirátský kapitán Bartoš hraje českým seniorům na harmoniku odrhovačky o sto šest a tento nápad nepoputuje i ke švédským seniorům," dodal Hašek.

Pirátský poslanec se ale těmito slovy nenechal nijak rozhodit. "Fascinuje mě Haškova představa, že máme před ostatními lidmi v EU tajit fakt, že český premiér je trestně stíhaný. Já jsem občan EU, ne poddaný českého premiéra. Pokud jsou tu problémy s dotacemi, nemám důvod o tom s ostatními Evropany nemluvit," tvrdí Peksa.

Fascinuje mě Haškova představa, že máme před ostatními lidmi v EU tajit fakt, že český premiér je trestně stíhaný. Já jsem občan EU, ne poddaný českého premiéra. Pokud jsou tu problémy s dotacemi, nemám důvod o tom s ostatními Evropany nemluvit

— Mikulas Peksa (@vonpecka) 1. května 2018

"Já prostě vůbec nepobírám tu logiku ANOnistů, že z toho, že oni jsou Češi a že já jsem taky Čech, nějak automaticky plyne, že se stanu jejich komplicem (obecně, v čemkoli, co plánují nebo prosazují). To jde mimo mě," přiznal poslanec na twitteru. "Já z jejich peněz nic mít nechci a za to, co dělají, se stydím. Ať po mě fakt nikdo nechce, abych to v zahraničí obhajoval," dodal. 

Peksy se zastal také šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který Piráty v minulosti opakovaně ostře kritizoval. "Česko poškozuje fakt, že jeho premiér zneužívá dotace a ne to, že ten fakt někdo řekne nahlas. Pravdivý údaj nemůže být urážkou. Uraženi mohli být pouze Švédové, proč jim Peksa říká jako novinku něco, co dávno ví celá Evropa," zdůraznil Kalousek.

"Trestně stihaný premiér v demisi s minulostí v StB a KSČ urputně se držící své funkce poškozuje Českou republiku. Uvnitř i navenek. Zastrašovat se nesmíme nechat. Jak znám Mikuláše Peksu z mnoha jednání, Českou republiku reprezentuje výborně. Na případnou pokutu mu rád přidám," přidal se poslanec STAN Jan Farský.

Peksy se zastal také Bartoš. "Tak nějak je důležité si uvědomit, že Sněmovna a poslanci (a zejména poslanci a poslankyně Pirátů) nejsou servisní organizací premiéra, nejednají v subordinaci ANO leaderů a v mezinárodních otázkách vystupují s nejlepším vědomím a svědomím v zájmu ČR dle svého programu zcela korektně a zodpovědně. Navíc se prdlajz stalo, protože Peksa jednak není žádnej zelenáč, naši evropští partneři nežijí v informačním vakuu a sledují peripetie momentálního stíhaného premiéra v demisi, hlavně pouze popsal situaci, o které se psalo již ve zprávě OLAF, o které se v rámci dotačních programů může každý dočíst na netu v oficiálních dokumentech. Tak uvidíme, jak to AB myslí," uvedl na facebooku.

"Zatímco premiér v demisi Andrej Babiš, o kterém se ve zprávě z OLAF v období Vánoc dozvídáme explicitně o zneužívání dotací, který je za „třešničku na dortě“ dokonce stíhaný, a který sám několikrát přiznal střet zájmů, metá na všechny strany obvinění typu: "ten krade", "zkorumpovaný politik", "nekompetentní a ještě podvodník" a jeho koníčci bez skurpulí sosali a sosají z vemínka veřejných a evropských financí zdroje, které jsou určeny pro zcela jiné formy podnikání, pojmenování prostého status quo naším poslancem Mikuláš Peksa, se mu nezamlouvá. Prej tím ohrožujeme reputaci ČR v zahraničí?" diví se Bartoš.

Související

Tomáš Petříček

Petříček vidí v dohodě mezi EU a Británií konec nejistoty

Dnešní dohoda mezi EU a Velkou Británií o podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu znamená podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) konec nejistoty. Ministr věří, že se jedná o dobrou zprávu, podle něj je ale potřeba nyní pročíst 2000 stran textu.

Více souvisejících

Mikuláš Peksa (Piráti) Andrej Babiš Michal Hašek Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy