Zeman slouží propagandě Kremlu, zuří pravice. Okamura a Filip se prezidenta zastávají

Praha - Prezident Miloš Zeman podle zástupců pravicových stran pomáhá ruské propagandě. Jeho výroky o někdejší výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku neslouží zájmům České republiky ani bezpečnosti země, uvedl šéf ODS Petr Fiala. Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Lipavský (Piráti) chce kvůli kauze pozvat zástupce zpravodajců, na základě jejichž zpráv prezident o novičoku v Česku hovořil, na jednání výboru. Zemana se zastal předseda SPD Tomio Okamura a také předseda komunistů Vojtěch Filip, podle kterého Zeman uklidnil českou veřejnost, když se dozvěděla pravdu.a.

Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka se Zeman chová jako aktivní agent Kremlu. Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že vyjádření Zemana umožní spřádat nejrůznější spiklenecké teorie. "V Kremlu musí být na našeho prezidenta opravdu hrdí," napsal. Podle Okamury bylo naopak špatné dřívější lhaní o tom, že podobné jedy vyrábějí a testují jenom Rusové. "Pokud prezident tuto lež zpochybnil, jednal v duchu svého prezidentského poslání," napsal ČTK Okamura. "Nelze přece na pravdu pohlížet tak, že pokud je nepříjemná Bruselu nebo rusofobům, tak ji popřu," uvedl.

"Výroky prezidenta, myslím, uklidnily českou veřejnost, která se dozvěděla pravdu, že u nás byl novičok zkoušen, ale že nemohl být nikde použit, protože byl zlikvidován. To jistě kromě české veřejnosti uklidní i zahraniční zpravodajské služby," napsal Filip.

Lipavský na twitteru napsal, že si Zeman ze zpráv tajných služeb vybírá, co se mu hodí. "Ruská oficiální propaganda to ad absurdum překrucuje dále. Budu iniciovat pozvání zástupců tajných služeb na zahraniční výbor," napsal.

Čtvrteční vyjádření Zemana o výrobě jedu v Česku v malém množství jako argumentu k tvrzení, že britská vláda klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury, dnes použila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. "(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku," citovala ji agentura TASS.

Gazdík ve vyjádření pro ČTK připomenul, že Zeman uvedl, že zprávy zpravodajských služeb o možné výrobě jedu v ČR si odporují a Zeman se přiklonil k variantě nahrávající Rusku. "Popřel tím mimo jiné i prohlášení českého ministra zahraničí. Ostatně prokremelská Russia Today si tohoto prezidentova oznámení všimla hned včera. Je toto všechno náhoda? Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu," uvedl.

Dlouholetý Zemanův kritik, šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek‏ na twitteru poznamenal, že Zeman je na roztrhání. "Čínští investoři ho mají na dobré vazby na Kreml. Rusové ho mají na svou lživou propagandu. My ho máme na permanentní ostudu," konstatoval.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) dává Zemanovy výroky do souvislosti s čtvrtečním posunem v dotační kauze Čapí hnízdo. "Vždycky když má premiér Babiš nějaký průšvih, třeba že mu státní zástupci odmítnou stížnost proti trestnímu stíhání za Čapí hnízdo, přijde prezident Zeman a odpálí nějakou zahraničněpolitickou bombu. Náhoda? Nemyslím si," uvedl na sociálních sítích.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ČTK napsal, že za klíčové pokládá sdělení, že mělo jít o látku podobnou, nikoli identickou, látce, která byla k atentátu v Salisbury použita. "Tudíž ČR nemůže být jakkoliv zmiňována jako země, odkud by použitá chemikálie měla pocházet," uvedl. Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na dotaz ČTK uvedl, že Česko se specializuje na pomoc lidem zasaženým chemickými látkami hromadného ničení, proto s nimi musí být schopno pracovat. "Pokud Rusko zmiňovalo tuto naši kompetenci v souvislosti s útokem v Salisbury, byla to jen součást jeho strategie vyvolávat informační chaos a zametat stopy. Tomu bychom my neměli nikdy pomáhat," uvedl.

Zeman ve svém tvrzení vychází ze zprávy Vojenského zpravodajství, podle něhož nervově-paralytická látka označovaná jako A230, kterou pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, je novičok. Naopak civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) dospěla k závěru, že tento plyn není novičok, uvedl ve čtvrtek Zeman s tím, že po prostudování zpráv obou tajných služeb se přiklonil k názoru vojenských zpravodajců.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Petr Fiala (ODS) Novičok (nervový plyn) Rusko

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

Účastníci drží transparent s nápisem

Demonstrace ve Vídni: Tisíce lidí pochodovaly proti krajní pravici a účasti FPÖ ve vládě

Ve čtvrtek večer se Vídeň stala svědkem rozsáhlých protestů, během nichž tisíce lidí požadovaly od rakouských politických stran, zejména od vládnoucích konzervativců, aby se distancovaly od možné koalice s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Tento vývoj přišel poté, co FPÖ poprvé v historii zvítězila v parlamentních volbách, což v mnoha občanech vyvolalo obavy o budoucnost demokratických hodnot v zemi.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

včera

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

včera

včera

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

včera

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

včera

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

včera

včera

včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

včera

Rusko údajně svrhlo na Ukrajinu jednu z nejsilnějších bomb. Podle Kyjeva je to propaganda

Ruské ozbrojené síly údajně zasáhly ukrajinské město Vovčansk v Charkovské oblasti pomocí mimořádně silné bomby, kterou někteří označují za termobarickou zbraň ODAB-9000. Ačkoliv o této události informovala i tuzemská média, Kyjev podle serveru Ukrajinska pravda použití této zbraně popřel a informace o ní označil za propagandu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy