Dva z kandidátů na prezidenta nedodali účetnictví kampaně, lhůta uplynula v noci na úterý

Brno - Sedm z devíti kandidátů na prezidenta poslalo Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zprávu o financování volební kampaně a souvisejícího účetnictví. Zbylí dva kandidáti účetnictví nedodali. Uvedl to dnes předseda úřadu Vojtěch Weis. Jména oněch dvou zatím úřad nechce uvést. Podle člena vedení úřadu Tomáše Hudečka však nešlo o kandidáty druhého kola prezidentské volby, z čehož vyplývá, že obojí zaslal prezident Miloš Zeman i jeho soupeř Jiří Drahoš.

Prezidentští kandidáti museli dodat úřadu informace o financování své kampaně ze zákona. Lhůta jim uplynula o půlnoci z pondělka na úterý. Uchazeči o Hrad měli povinnost zveřejnit informace na svém webu a také poslat úřadu zprávu. Úřad se případy začal zabývat až po svátečním prvomájovém úterku.

Povinnost se vztahovala na 29 lidí, kromě devíti soupeřů, kteří se utkali o funkci prezidenta republiky, ji mělo i 11 lidí, jimž ministerstvo vnitra nezaregistrovalo kandidátní listinu i ti, kdo sice sbírali podpisy, ale nakonec kandidátní listinu nepodali.

Z 11 nezaregistrovaných dodali zprávu o financování kampaně tři a účetnictví nikdo. Ze zbylých povinných, kteří si ani nepodali přihlášku, jen jeden splnil své povinnosti úplně a dva poslali pouze zprávu o financování kampaně. Ostatním chyběla zpráva o financování i účetnictví.

Úřad nyní zprávy a účetnictví posoudí po formální stránce a případně vyzve dotčené, aby doplnili nedostatky. Následně úřad zveřejní účetnictví kandidátů na webu a zkotroluje financování volebních kampaní a jednotlivých kandidátů obsahově. Za nesplnění některé ze zákonných povinností souvisejících s obsahem zprávy a zasláním podkladů o účetnictví hrozí pokuta od 10.000 do 100.000 korun.

Na prezidenta kandidovalo devět lidí. Kromě Zemana to byli Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek a Marek Hilšer.

Ministerstvo odmítlo žádosti Josefa Tomana, Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Terezie Holovské, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky.

Volby byly v lednu, funkci obhájil Zeman. Své náklady vyčíslil téměř na 23 milionů, bezúplatná plnění mu poskytlo například sdružení Přátelé Miloše Zemana nebo Strana práv občanů. Drahoše vyšla kampaň skoro na 50 milionů, Horáčka skoro na 40 milionů a Topolánka na více než 18 milionů.

Související

Jiří Drahoš, senátor

Drahoš neuspěl s ústavní stížností, žalobci podle něj neřešili hoaxy

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost senátora Jiřího Drahoše. Někdejší prezidentský kandidát kritizoval postup státního zastupitelství, které se podle něj dostatečně nezabývalo trestním oznámením kvůli hoaxům, tedy nepravdivým zprávám šířeným na internetu. Drahoš se dovolával práva na účinné vyšetřování. Soud ale jeho stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou.
Petr Pavel (vpravo)

Generál Pavel hodnotí reakci státu na pandemii. Objede celou zemi

Bývalý náčelník Generálního štábu a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se s týmem expertů vydal do českých regionů, kde zamýšlí diskutovat o epidemii koronaviru a s ní souvisejících karanténních opatření, a to jak se zdravotníky, tak i zástupci veřejného a soukromého sektoru.

Více souvisejících

prezidentská kampaň Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy