Lidovci posílají do senátních voleb Hayata Okamuru, rýpl si do Zemana a Babiše

Praha - Lidovci vyšlou do senátních voleb v Praze 8 tlumočníka a překladatele Hayata Okamuru, bratra předsedy SPD Tomia Okamury. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes na tiskové konferenci oznámil, že Hayato Okamura je posledním kandidátem pro podzimní senátní volby, kterého lidovci představují. Celkem KDU-ĆSL vyšle do voleb 13 zástupců, v ostatních 14 obvodech budou jednat o podpoře kandidátů jiných stran.

Nominaci Okamury do senátních voleb schválil celostátní výbor KDU-ČSL. Lidovecký kandidát má přislíbenou i podporu od pražské organizace Zelených a bude chtít oslovit i další politické strany. Piráti, o jejichž podporu usiloval, nicméně už v daném obvodě ve vnitrostranických primárkách upřednostnili ekonoma a bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta.

Okamura chce být kandidátem všech demokraticky smýšlejících lidí. "Můj akcent je práce pro demokracii v momentě, kdy je u nás demokracie určitým způsobem znejistěna. Tím například, že pan prezident (Miloš Zeman) nectí dostatečně ducha ústavy. Tím, že premiér v demisi bez důvěry Sněmovny (Andrej Babiš, ANO) koná nad rámec nejnutnějších opatření," řekl.

V Senátu se chce zasazovat i o zachování prozápadní orientace země. "Zdálo se 25 let, že je samozřejmostí, ale v těchto letech se ukazuje, že tomu tak není," uvedl Okamura. Podle něj je třeba připomínat význam členství Česka v EU a v NATO. "Vidíme jasně historicky, že existence našeho národa uprostřed kontinentu potřebuje mezinárodní zarámování," řekl.

Hayato Okamura kandidoval loni na podzim za lidovce do Sněmovny. Byl na pátém místě pražské kandidátky, díky preferenčním hlasům se posunul na třetí. KDU-ČSL ale v metropoli získala pouze jeden poslanecký mandát, který připadl starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému.

Bělobrádek už dříve uvedl, že lidovci budou v podzimních senátních volbách usilovat o to, aby se stali nejsilnějším klubem v horní komoře Parlamentu. V současnosti jsou nejsilnější sociální demokraté, kteří mají 24 senátorů a 13 křesel obhajují. KDU-ČSL má se 16 senátory druhý nejpočetnější klub, obhajuje tři mandáty. Do podzimu ale ještě může jedno senátorské křeslo přidat, pokud lidovecká kandidátka Michaela Blahová uspěje ve druhém kole doplňovacích voleb ve Zlíně.

Celkem lidovci vyšlou do senátních voleb 13 kandidátů, z toho tři budou svůj mandát obhajovat. V dalším obvodě postaví kandidáta společně se STAN, v ostatních budou jednat o podpoře nezávislých kandidátů nebo kandidátů jiných stran, řekl dnes Bělobrádek. "Naší ambicí je jako před dvěma lety senátní volby vyhrát," řekl.

Lidovci v uplynulých týdnech oznámili další kandidáty do Senátu. V Náchodě se například o vstup do horní komory bude ucházet předseda strany Bělobrádek, na Chrudimsku bývalý ministr kultury Daniel Herman. Svůj senátorský mandát bude obhajovat i zlínský hejtman Jiří Čunek.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Hayato Okamura KDU - ČSL Pavel Bělobrádek Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy