Zeman svolal na čtvrtek novináře, téma tiskové konference tají

Praha - Prezident Miloš Zeman nečekaně svolal na čtvrtek tiskovou konferenci, její téma ale Hrad tají. Setkání se patrně neuskuteční v hradních palácích, ale v jiných prostorách areálu Pražského hradu. Dotazy nebudou novinářům povoleny.

Tiskový briefing se na Hradě uskuteční v 16:30. Sraz novinářů byl netradičně stanoven ke vchodu do Lumbeho zahrady, na jejímž konci je Lumbeho vila, kde prezidentský pár bydlí.

Pokud jde o téma tiskové konference, novináři se mají podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka nechat překvapit. "Doplňuji, že jde o tiskový briefing - tedy prohlášení bez otázek," uvedl.

Zeman se ve čtvrtek odpoledne na Hradě setká s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem. Lidovým novinám Ovčáček v úterý řekl, že ke schůzce Hrad žádný mediální výstup neplánuje. Podle informací ČTK se má řešit možná transformace, respektive rozdělení ČEZ nebo záležitosti a kroky spojené s blížící se valnou hromadou společnosti, která se uskuteční v pátek 22. června.

Řešit by se mohla také budoucnost Tomáše Hünera (za ANO) jako ministra průmyslu a obchodu v nové vládě. Podle informací ČTK by ho eventuálně mohl nahradit bývalý ministr práce a sociálních věcí z úřednické vlády Jiřího Rusnoka František Koníček.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. V poslední době se hovoří o možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

Premiér Babiš ještě jako ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) podporoval výstavbu nového jaderného bloku z peněz ČEZ. Argumentoval mimo jiné tím, že firma má peněz dost. Podobný krok by ale mohl být nevýhodný pro minoritní akcionáře.

Loni v lednu Babiš mimo jiné uvedl, že zástupci jeho tehdejšího ministerstva financí hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení ČEZ. Dozorčí rada před předloňskými Vánocemi nicméně potvrdila ve funkci předsedy představenstva Beneše na další čtyři roky.

Hospodářským novinám letos v květnu řekl ministr v demisi Hüner, že o tom, kdo stavbu případných dalších jaderných bloků v ČR zaplatí, chce mít jasno do konce roku. List dále uvedl, že vedení ČEZ ustoupilo od plánu na rozdělení této firmy. Důvodem měl být odpor politiků v čele právě s Hünerem.

Beneš letos v lednu podpořil prezidenta Zemana při znovuzvolení hlavou státu přítomností v jeho volebním štábu. 

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Daniel Beneš (ČEZ) ČEZ Tomáš Hüner Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy