Krnáčová odvolala šéfku magistrátu Děvěrovou. Vyhazov přišel po policejní razii

Praha - Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dnes odvolala ředitelku magistrátu Martinu Děvěrovou. Úřad povede dosavadní zástupkyně ředitelky a šéfka sekce finanční a správy majetku Zdena Javornická. Nového ředitele vybere radnice až po podzimních volbách.

Děvěrová podle primátorky neřešila dostatečně aktivně situaci kolem udělování dotací na sport. "Odvolání jsem si dnes převzala a s jeho důvody nesouhlasím," reagovala Děvěrová. 

Na magistrátu v červnu zasahovala policie v souvislosti s granty na sport a tělovýchovu. Policisté zasahovali na úřadě už loni v květnu kvůli dotacím ministerstva školství. 

Děvěrová byla v době nedávného zásahu policie na dovolené, ze které se vrátila v pondělí. Čekalo na ni odvolání, které už podepsal ministr vnitra, jak to ukládá zákon. I když podpis patří ještě Lubomíru Metnarovi (nestr. za ANO), odvolání primátorka podle svých slov konzultovala i se současným ministrem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Odvolání po zásahu policie požadovali opoziční zastupitelé za Piráty. Podle primátorky Děvěrová svým pasivním přístupem zhoršovala pověst magistrátu. Právnička, která dnes oslavila padesáté narozeniny, úřad vedla po vítězství ve výběrovém řízení od února 2015.

Při loňském zásahu se pozornost policie zaměřila na ředitelku odboru sportu Soňu Fáberovou, která figurovala v dotační kauze ministerstva školství. "Paní Děvěrová se za ředitelku Fáberovou tehdy postavila a odmítla celou věc řešit. Po roce ovšem zasahovali policisté přímo na magistrátu a v dotační kauze opět figuruje jméno na ředitelky Fáberové. Považuji za naprosto nepřijatelné, že činnost odboru sportu nebyla po loňské kauze nijak prověřena a že ani nebyly vyvozeny žádné důsledky z chování ředitelky Fáberové," uvedla primátorka. Dodala, že k ředitelce ztratila důvěru.

Související

Adriana Krnáčová

Praha se zbaví "chytrých laviček" z dob Krnáčové, stály dva miliony

Pražský magistrát se zbaví desítky tzv. chytrých laviček, které byly instalovány za minulého vedení města pod vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Důvodem jsou vysoké náklady na provoz. Lavičky město bezplatně dá např. radnicím městských částí. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Město testovalo deset laviček a zaplatilo za ně téměř dva miliony korun.
Adriana Krnáčová

Babišovi věřila, pak ji zklamal. Krnáčová promluvila o angažmá v hnutí ANO

Bývalá primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová je patrně zklamaná. Původně byla přesvědčená, že ANO je protikorupčním hnutím. Vzápětí se ale setkala s tvrdou realitou. Jakmile odešla z vrcholné politiky, napsala knihu Zpupnost, s jejímž hlavním hrdinou sdílí fakt, že se nechali zlomit ke vstupu do politiky.

Více souvisejících

Adriana Krnáčová magistráty Praha Martina Děvěrová Česká pirátská strana dotace

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy