Zimola, Škromach a spol. kopou do Chovance: Že má svědomí? Chceme ho vidět. Je jako Melčák

Praha - Poslanec ČSSD Milan Chovanec ve středu nepodpořil vládu ANO a ČSSD s podporou KSČM. Část jeho spolustraníků je na něj naštvaná, našli se ale i tací, kteří dali najevo,. že s ním souhlasí.

„Máme vládu s důvěrou. Cením si našich čtrnácti poslanců, kteří podepsali koaliční smlouvu a také ji potvrdili ve včerejším hlasování. Prokazují tím odpovědnost vůči sociální demokracii, vůči voličům i naší zemi. ČSSD se musí přestat v očích veřejnosti zabývat sama sebou, ale konečně řešit problémy lidí,“ myslí si místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„Dneškem začíná další etapa, před námi je velký kus práce na vládě a komunální volby. Napjatě teď budu očekávat, až bude Milan Chovanec naplňovat své další politické kroky tak, aby byly v souladu s jeho svědomím,“ rýpnul si do svého spolustraníka Zimola.

To, že vláda ANO a ČSSD vznikla, ocenil i někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Děkuji všem poslankyním a poslancům sociální demokracie, kteří za několik desítek minut podpoří v souladu s výsledky celostranického referenda třeba i přes odlišný osobní názor důvěru koaliční vládě, ve které je ČSSD zastoupena. Prokazují tím svoji odpovědnost - vůči sociální demokracii, vůči našim voličům a vůči naší zemi. Sám vím z minulosti, jak hodně obtížné to je, přesto to dokázali i přes snahy náš klub ostrakizovat a rozkládat. A jak řekl Roman Onderka - důvěra platí do první zrady,“ vzkázal Hašek.

Podle exsenátora ČSSD Zdeňka Škromacha dostala ČSSD šanci na politický reparát. „Bude záležet jen na reprezentantech ČSSD zda se povede. Chápu nervozitu a rozladění členů a příznivců opozičních stran. Mají na to v demokracii právo, včetně demonstrací a dalších způsobů projevů nespokojenosti,“ napsal na facebooku.

Ještě ve středu ráno Škromach na sociálních sítích poznamenal: „Plně důvěřuji našim poslancům za ČSSD. A nevěřím, že by se mezi nimi našel nový Melčák“.

Když se pak ukázalo, že Chovanec vládu nepodpoří, Škromach sdílel odkaz na rozhovor, ve kterém Chovanec prohlásil, že pokud sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu vstup do vlády podpoří, on jí dá svůj hlas. „Cením si toho, že Milan drží slovo,“ rýpnul si.

Podle něj se tedy Chovane dostal na úroveň Miloše Melčáka, který v lednu 2007 spolu s poslancem Michalem Pohankou, ač oba patřili k opoziční ČSSD, umožnili, aby druhá vláda Mirka Topolánka získala důvěru. „Oba nehlasovali pro ČSSD, za jejíž program byli zvoleni. Není v tom rozdílu. Navíc v cizím žoldu a za cizí zájmy,“ má jasno Škromach.

Bývalý poslanec ČSSD a zastupitel Plzeňského kraje Václav Votava ale poukázal na to, že ČSSD nedostala od ANO to, co bylo dojednáno. „Určitě je nesporné, že byla podepsána koaliční dohoda která dnes, kdy Sněmovna jedná o důvěře,není zcela naplněna (4 členové vlády místo 5). Nebylo naplněno ani usnesení předsednictva strany stran našich nominantů na ministry,“ připomněl na sociálních sítích.

„Osobně jsem se netajil tím, že jsem nehlasoval pro náš vstup do vlády a to i pro bohaté osobní zkušenosti z minulého volebního období. A tento názor jsem nezměnil. Domnívám se také, že bylo prolomeno stále platné Bohumínské usnesení. Myslím, že bychom měli být hrdou stranou se 140letou historií a zachovat si elementární důstojnost,“ dodal Votava.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vláda ČR Milan Chovanec Jiří Zimola Zdeněk Škromach Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy