Demokratická žumpo. Slyšel jsem vás, za protest jste dostali zaplaceno, zuří poslanec ANO. Pak se ozvali protestující a Kalousek

Praha – Hlasování o důvěře nové vládě ve středu provázely bouřlivé protesty přímo pod okny Poslanecké sněmovny. Poslanec ANO Pavel Růžička přišel s informací, že účastníci demonstrace byli zaplacení. Označil je za demokratickou žumpou. Demonstranti ale jeho slova odmítají.

Poslanci se ve středu ve Sněmovně hádali dlouhých 16 hodin, Téměř stejně dlouho trvaly protesty pod okny Sněmovny. Většina protestujících ale přišla až odpoledne a večer. Řada lidí vydržela až do půl druhé, kdy jednání poslanců skončilo vyslovením důvěry vládě Andreje Babiše.

Poslanec hnutí ANO Pavel Růžička tvrdí, že po odchodu ze Sněmovny slyšel, jak se protestující domlouvají na tom, že za akci dostanou zaplaceno. „Po včerejším jednání Sněmovny stojím v 01:30h na rohu Sněmovní a Malostranského náměstí a čekám na taxi. Demonstranti se rozchází, skupinka cca 6 osob nesoucí portrét Milady Horákové a dalších. Najednou ta nejstarší žena cca 30 let sdělí ostatním "Transparenty dejte do auta a do druhého si běžte k Hance pro peníze." Takže, Demokratická žumpo, dobře placený komparz. Největší zlo je Kalousek a ubrečení lidovci. Hodně štěstí v opozici," napsal na sociálních sítích Růžička.

Na jeho slova zareagovali i ti, kteří se protestů zúčastnili. Podle nich je to troščku jinak, než říká poslanec z hnutí Andreje Babiše. „Opouštěli jsme Sněmovní a studenta s tlampačem legitimovala policie a bylo mu sděleno, že se má dostavit na policii - detaily nevím, ale zřejmě rušení nočního klidu a pořadatelství akce. Byl z toho špatný. Ptali jsme se ho, co se děje,“ vysvětluje na facebooku demonstrantka Veronika Vendlová, podle které tento mladík šel s ní a dalšími lidmi směrem k Malostranskému náměstí, kde už čekali další lidé s transparenty s obětmi komunismu.

„Říkali jsme mu, ať se určitě na policii dostaví a že kdyby z toho byla pokuta, tak se na ni určitě složíme, že ho v tom nenecháme a peníze seženeme. Bylo to přesně v místě, kde jsme zřejmě pana poslance míjeli. Tolik realita. Po té jsme došli k autu, naložili transparenty, rozloučili se a odjeli,“ popisuje situaci demonstrantka. „Snaha jakkoliv zdiskreditovat naše snažení bude zřejmě sílit,“ dodala.

Nebyla jediná, kdo se vůči slovům o placení demonstrantů ohradil. Jeden z demonstrantů dokonce natočil video s odpovědí pro Andreje Babiše, který tvrzení poslance ANO o zaplacených demonstratech veřejně zopakoval i v televizi.

„Premiér Babiš dnes na TV Nova prohlásil, ze je přesvědčený, že demonstranti včera před Sněmovnou museli být zaplacení. Rozumíme, že to je pro něj nepochopitelné. Ten člověk totiž zřejmě nikdy nic nezištně pro tuto zemi neudělal,“ uvedl na sociálních sítích aktivista Martin Uhlíř, který se proslavil mimo jiné konfliktem s místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou na akci Nočních vlků.

„Placení aktivisté?¨Trapné lhaní členů ANO? Přestaňte lhát, ojebávat, chránit StBáky, paktovat se s komunisty a my přestaneme demonstrovat, tak je to jednoduché. Přejeme vám příjemné vládnutí,“ vzkázala pak Babišovi skupina AUVA, která demonstraci organizovala.

A demonstrantů se zastal i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan poslanec Růžička (ANO) si zjevně bere příklad ze svého předsedy a používá sprostou pomluvu jako argument. Stará StBácká metoda - co jim vadí, pošpiní a pomluví. Je mi ctí být od takového “kolegy” nazýván Demokratickou žumpou. Cítím se v té žumpě dobře,“ rýpnul si.

Související

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Více souvisejících

Vláda ČR Demonstrace Pavel Růžička (poslanec ANO) Andrej Babiš Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 19 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy