Praha Sobě nasbírala podpisy a může kandidovat. Jedničkou je Čižinský, dvojkou Třeštíková

Praha - Sdružení Praha Sobě pod vedením starosty Prahy 7 Jana Čižinského může jít do voleb na základě podpisů pod peticí. Praha Sobě kandiduje jako sdružení občanských kandidátů, musela proto nasbírat podpisy sedmi procent obyvatel Prahy, což je 90.616. Na úřad doneslo spolu s kandidátní listinou také archy s celkem 97.095 podpisy.

Magistrát hlavního města, kam sdružení podávala kandidátní listinu spolu s petičními archy, podpisy zkontroloval a uznal dostatečný počet podpisů jako platné, uvedla mluvčí sdružení Julie Kochová. Ve volbách do pražského zastupitelstva chce kandidovat 30 subjektů. Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října spolu s volbami do Senátu

Čižinský měl obavy, že by mohly nastat problémy při kontrole podpisů, protože část zákona o občanských kandidátkách byla určena pro menší obce. Sdružení proto odevzdalo ještě druhou kandidátku se stejnými kandidáty na kandidátce politické strany Podporujeme občanskou kandidátku Praha Sobě. Vzhledem k tomu, že při kontrole podpisů nenastal problém, tato kandidátka podle dřívějšího vyjádření odstoupí. Pokud úřad ostatní kandidátní listiny zaregistruje, o hlasy voličů by se mělo ucházet 29 uskupení.

Čižinský je na kandidátce jednička, na druhém místě figuruje radní Prahy 7 Hana Třeštíková, z třetí je zakladatel iniciativy Prázdné domy Petr Zeman, ze čtvrtého ministerská úřednice Mariana Čapková a z pátého zakladatel iniciativy Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat Adam Scheinherr.

Čižinský byl donedávna byl v KDU-ČSL, podle svých slov už ale členem strany není. V novém sdružení se angažují i další členové vedení radnice sedmé městské části, a to radní Lenka Burgerová a Hana Třeštíková. Pokud ve volbách Praha Sobě uspěje, chce se zaměřit mimo jiné na kvalitu a dostupnost MHD, či na investice do školství.

Související

pražské zastupitelstvo

Starostou Prahy 7 je opět Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), rozhodli zastupitelé

Starostou Prahy 7 je opět Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), rozhodli dnes zastupitelé. Podpořilo jej 17 z 29 zastupitelů. Čižinský je starostou již potřetí za sebou. Ve volbách získalo jeho uskupení Praha 7 Sobě v sedmé městské části většinu 53 procent hlasů, v 29členném zastupitelstvu má 18 mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě Společně - ODS a TOP 09, ANO a Piráti. Praha 7 má více než 42.000 obyvatel.

Více souvisejících

Jan Čížinský Praha sobě (sdružení) Praha Helena Třeštíková Komunální volby

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 45 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy