Pietní akt se změnil v demonstraci proti Babišovi. Bureš ven, křičeli lidé

Praha - Pietní akt za oběti okupace začal v 11:00 u budovy Českého rozhlasu. Účastnil se ho premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Radek Vondráček a primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Akt se po vystoupení politiků změnil v demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi. Sám politik chování lidí odmítl komentovat a agresivní hesla zcela ignoroval.

„Myslím, že polovina dnešní vlády včetně premiéra Babiše na této akci nemají co dělat,“ řekla účastnice pietního aktu serveru EuroZprávy.cz u budovy Českého rozhlasu, kde protestující původně blokovali celou ulici. Lidé ze začátku nechtěli uvolnit prostor, samotný akt začal s mírným zpožděním.

Se svými plakáty zde přišli účastníci, aby vyjádřili protest proti Andreji Babišovi. „Agente Bureši, neposkvrňujte památku padlých,“ říká nadpis na transparentu. Nenávistná hesla vyrušovala předpřipravené politické vystoupení během celé akce.

Jelikož odpor obyvatelstva se v první dny okupace soustředil především na Vinohradskou třídu přímo u Českého rozhlasu, dnes má tato čtvrť výrazný symbolický charakter pro události roku 1968. „Okupaci si moc nepamatuji, tou dobou mi bylo okolo 6 let,“ řekl Jozef Pospíšil, který se zúčastnil pietního aktu. „S rodinou jsme bydleli v Praze, byli jsme součástí takzvané dělnické třídy. Pamatuji si pouze to, že celá společnost se na tyto události dívala s jakousi hrůzou v očích. Nejhorší na tom bylo to, že zbytek světa byl v podstatě vůči nám zcela pasivní,“ doplnil.

Stovky přítomných reagovaly potleskem na přítomnost některých jiných politiků či organizací, zmínky o Babišovi a jeho vládním hnutí ANO doprovázel  pískot. „StBák. Bureš ven,“ křičeli lidé. Předseda Sněmovny Radek Vondráček si následně postěžoval, že si lidé pletou pietu s demonstrací. Předseda dolní komory mluvil o tom, že okupace před 50 lety zničila naděje Československa na svobodu. Dodal, že hodnoty jako svoboda a demokracie, je třeba vždy bránit.

Když přišla řada na premiéra Babiše, který se objevil za doprovodu ochranky, lidé začali pískat a křičet "hanba", "táhni domů" a "estébáku ven". Pracovníci Českého rozhlasu několikrát upozorňovali na to, že pískot a řev kazí pamětníkům pietu.  

Na budově Českého rozhlasu byla odhalena nová pamětní deska, která připomíná oběti střetů na Vinohradské třídě. Celkově během pobytu okupačních vojsk v Československu zemřelo přes 400 lidí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Pieta za rok 1968 (21.8. 2018) 1968 okupace 1968

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy