Senátor: Cyklisté do půl promile alkoholu způsobí "nula nula nic"

Praha - Cyklisté by podle senátního návrhu neměli být pokutovaní za jízdu pod mírným vlivem alkoholu. Senátor Jaroslav Malý (ČSSD) tvrdí, že cyklisté, kteří mají v krvi do půl promile alkoholu, způsobí na tuzemských silnicích minimum nehod.

Malý je zpravodajem k senátnímu návrhu umožňujícímu v některých případech zrušit nulovou toleranci k alkoholu za řídítky. Poukazuje na to, že loni způsobili cyklisté s hladinou alkoholu v krvi do 0,5 promile v celém Česku 71 nehod, což je 0,07 procenta ze všech dopravních nehod v roce 2017.

Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky bicyklů by se mělo vztahovat na cyklostezky, místní komunikace i silnice III. třídy. Návrh Senátem prošel v prvním čtení, nyní ho projednávají senátní výbory.

Část senátorů kritizovala, že alkohol v krvi by mohli mít i cyklisté na silnicích III. třídy. "Žádný alkohol nepatří na silnice, ani na ty III. třídy, ale na cyklostezkách by tato nízká hranice mohla být tolerována," míní senátor a lékař Malý. 

Besip však argumentuje mimo jiné tím, že je obtížné určit, kolik alkoholu jedinec má, zda třeba 0,48 promile nebo 0,6 promile. Uvádí také, že alkohol zpomaluje reakce a utlumení má i své negativní stránky, jako je odbourání zábran, růst sebevědomí až agresivity. Besip také uvádí, že v loňském roce bylo 11 procent dopravních nehod zaviněných cyklisty pod vlivem alkoholu způsobeno cyklisty s obsahem alkoholu v krvi do 0,5 promile. Byly i následky, a to jeden usmrcený, sedm těžce zraněných a 53 lehce zraněných.

Besip poukazuje i na to, že třeba silnice III. třídy mají především v turistických destinacích a v okolí měst vysokou intenzitu provozu. Místní komunikace navíc může být komunikace I. třídy, kterou je rychlostní místní komunikace, která má vysokou intenzitu dopravy.

Související

Více souvisejících

cyklisté Alkohol Senát ČR besip

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy