Senátní volby nelákají ani sázkaře, bookmakeři mají těchto pět favoritů

Praha - Senátní volby sázkaře zatím příliš nelákají, sázkové kanceláře v Česku přijaly dohromady sázky přes milion korun. Do voleb však zbývá ještě přes tři týdny a postupem času bude objem sázek růst. Uvedli to zástupci sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila. Největší zájem je zatím o neúspěšné kandidáty z lednových prezidentských voleb. Největšími favority jsou podle bookmakerů senátoři Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Jaroslav Kubera (ODS), diplomat Pavel Fischer (za NK), bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (za STAN) a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek (za STAN), kteří mají na vítězství kurzy nižší než 1,1:1.

"Senátní volby se konají jen ve třetině obvodů, i proto je zatím zájem o sázky poměrně skromný. Vsadit si mohou lidé pochopitelně kdekoliv, i v nevolebních okrscích. Buď je to nezajímá, nebo kandidáty neznají, a v tom případě se do sázení nepouštějí," uvedl specialista Tipsportu na politické sázky Pavol Boško.

Tippsport zatím přijal sázky za půl milionu korun, což podle Boška znamená asi desetinu sázek na atraktivní ligový fotbalový zápas. Většina sázek byla přijata na známá jména z prezidentských voleb. "Ale zatím nejvíce tipovaným kandidátem je Mikuláš Bek za více než 80.000 korun. Naopak za očekáváním zůstává u sázkařů například populární herec Vladimír Kratina v Praze 2, jehož kurz na vstup do Senátu stoupnul z 8:1 na 14:1. Zde se zdá dominance Marka Hilšera (MHS) přece jen jasná," doplnil Boško.

Fortuna eviduje sázky zhruba za půl milionu, Chance za několik desítek tisíc. Podíl Tipsportu, Fortuna a Chance na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu většinou nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkové sázky dosáhly asi 1,2 milionu korun.

Rekordní politickou událostí byly letošní prezidentské volby s celkovým objemem 285 milionů korun. Podle mluvčího Fortuny Petra Šraina by se sázky na senátní volby mohly dostat zhruba na desetinu. "Senátní volby nejsou z pohledu zájmu sázkařů pochopitelně až tak atraktivní, jako ty parlamentní nebo prezidentské. Přesto mají své fanoušky. Senátní volby jsou vždy zajímavé v kontextu osobností, které o tento post usilují. Nejzajímavější jsou tak obvody, kde se objevují prezidentští kandidáti a svoji pozornost si nepochybně získají třeba i David Rath (za ČS) nebo Jiří Paroubek (za NK)," sdělil Šrain.

Fortuna podle něj přijala sázku za 1000 korun na vítězství Ratha a zároveň Hillary Clintonové v prezidentských volbách v USA v roce 2020. V případě úspěchu by klient vyhrál 675.000 korun.

"Zatím je mediální klid, senátní volby se nedostaly do hlavních zpráv ani na titulní stránky novin. Až budou média o volbách denně informovat, i zájem sázkařů prudce vzroste," dodala mluvčí Chance Karolína Stonjeková.

Největší drama bookmakeři čekají v Benešově, kde má největší favorit na vítězství, vysokoškolský učitel Jiří Kozák (ODS), kurz 3,1:1. Kurz 2,5:1 a vyšší mají favorité ještě v dalších šesti obvodech.

První kolo senátních voleb se uskuteční 5. a 6. října, druhé kolo o týden později. Do druhého kola postoupí dva nejlepší z kola prvního. V případě, že některý z kandidátů získá v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo do Senátu. Senátní volby se konají vždy v sudých letech ve 27 volebních obvodech z celkových 81. Letos svůj senátorský post obhajuje 14 kandidátů, před dvěma lety jich bylo o pět více.

Z 27 volebních obvodů je největší konkurence v Praze 8, kde se zaregistrovalo 16 kandidátů, v Chrudimi jich je 14. Naopak pouze šest jich kandiduje v obvodech Náchod, Šumperk a Vsetín. Nejčastěji kandiduje devět uchazečů, celkem v osmi obvodech.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby sázkové kanceláře/kurzy Volby 2018 Senát ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy