Nedostatek zaměstnanců? Zaměstnejte ženy a důchodce na kratší úvazky, navrhuje Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na Mezinárodních veletrzích v Brně vyzval podnikatele, aby zaměstnávali na kratší úvazky ženy a také lidi starší padesáti let. Podle něj by to mohlo zlepšit situaci s nedostatkem zaměstnanců. Kromě toho Babiš řekl, že mluvil se slovenským předsedou vlády Peterem Pellegrinim o spolupráci zemí ve zbrojním průmyslu. Veletrh začal dnes a potrvá do pátku.

Babiš uvedl, že 60 procent vysokoškoláků tvoří ženy. A některé chtějí kratší úvazky. "Chtějí jít do práce, chtějí pracovat. K tomu chtějí mít zázemí jako jesle, školku, školu. Měli byste brát i lidi ve věku 50 plus. Proč by ve firmě nemohla pracovat třeba žena vysokoškolačka na částečný úvazek a po ní třeba důchodce," řekl Babiš směrem k podnikatelům na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Narážel tak na nedostatek zaměstnanců a nízkou nezaměstnanost. Podle něj vláda už počátkem letošního roku navýšila kvótu pro dovoz pracovníků například z Ukrajiny z 10.000 na 20.000. Další zaměstnanci mohou přijít z Mongolska, Srbska nebo dalších zemí.

Kombinaci částečných úvazků matek a starších lidí na veletrhu kvitovala i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), podle které tento model normálně funguje v zahraničí.

Babiš také mluvil o spolupráci ČR a Slovenska ve zbrojním průmyslu. "Celý oběd jsme jednali (s Pellegrinim), co bude kupovat česká armáda a co slovenská. Chceme o tom debatovat i v rámci V4," uvedl Babiš. Podle něj bylo Československo v roce 1936 největším výrobcem zbraní na světě. "Po revoluci nám někdo řekl, že to nepotřebujeme. Chvála Bohu, že náš zbrojařský průmysl funguje. Vyrábíme letadla a obrněná vozidla. Říkám to všem premiérům po Evropě, že to máme. Je to perspektivní obor," řekl Babiš.

Letos se koná 60. ročník brněnského mezinárodního strojírenského veletrhu. Připomíná stoleté výročí vzniku Československa. Vystavuje na něm kolem 1650 firem z více než 30 zemí světa.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš zaměstnavatelé práce Peter Pellegrini Brno ženy důchodci, senioři pracovní úvazky zaměstnání

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy