V Budějovicích proběhlo první jednání o koalici. Mezi Thomou a Kubou to skřípe

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Českých Budějovicích, nevylučuje koaliční spolupráci s žádným politickým subjektem v zastupitelstvu. ANO dnes zahájilo jednání a sešlo se všemi stranami. ČTK to řekl jeho lídr a českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Podle něj zatím neexistuje varianta, kterou by ANO preferovalo.

"Je jasné, že koalice bude minimálně tříčlenná a nebo asi čtyřčlenná, protože jinak to na většinu v zastupitelstvu stačit nebude," uvedl Svoboda. ANO získalo 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) s devíti mandáty.

Třetí ODS bude mít osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti mají šest mandátů, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šesté je spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice Společně pro Budějovice rovněž se třemi zastupiteli.

"Zatím máme za sebou první kolo jednání bez nějakého konkrétního závěru. V dalších dnech budeme pokračovat," uvedl Svoboda. Zatímco ANO je otevřené spolupráci se všemi politickými subjekty, druhé HOPB odmítá komunisty. "Ale to jsme avizovali už před volbami. KSČM a SPD, které se však do zastupitelstva nedostalo, jsou pro nás nepředstavitelné pro jakoukoliv spolupráci," řekl dnes ČTK předseda HOPB Ivo Moravec.

Dodal, že zcela ideální vztahy nejsou ani mezi lídrem hnutí Jurajem Thomou a lídrem ODS Martinem Kubou. V minulosti byli oba coby členové občanských demokratů ve vedení radnice a Kuba byl jedním z těch, kteří v roce 2010 hlasovali pro odvolání tehdejšího primátora Thomy. "Samozřejmě to není z tohoto pohledu jednoduché, ale neznamená to, že bychom spolupráci s ODS kategoricky odmítali. To rozhodně ne," uvedl Moravec.

Související

Racek, ilustrační fotografie.

V Českých Budějovicích uhynuly u rybníků desítky racků kvůli ptačí chřipce

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
Ústí nad Labem

Bez ustaveného zastupitelstva zůstává jen pět statutárních měst

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.

Více souvisejících

české budějovice Hnutí ANO Jiří Svoboda (primátor Budějovic) Martin Kuba ODS Juraj Thoma (politik)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy