Kdo bude řídit Prahu? Hřib a Čižinský se už přou o post primátora

Mezi ODS a koalicí TOP 09 a STAN v Praze je výrazná programová shoda. TOP 09 tvrdí, že metropole je v dezolátním stavu. V případě, že usedne ve vládní koalici, chce jasně stanovit, čím se bude rada města další čtyři roky zabývat. Konala se i schůzka Pirátů s hnutím Praha sobě a později s TOP 09.

Jednání ODS s koalicí TOP 09 a STAN bylo pouze o programu. Nepadl žádný návrh na podobu vládní koalice pro hlavní město. "S touto koalicí máme ty nejbližší průnikové vztahy bezesporu, to je jednoznačně pravda, což do určité míry ovlivňuje to povolební jednání. (...) Co se z toho vyvine dál, to je otázka," řekl Bohuslav Svoboda, pražský lídr ODS.

Podobně to hodnotí i Jiří Pospíšil za TOP 09, který však upozorňuje, že dosud nejednali například s Piráty. "Třeba zjistíme, že s Piráty máme obdobný průnik, co se týče programu," řekl. Jednání s Piráty označil Pospíšil za klíčové.

Pokud by se Svoboda stal primátorem, složí funkci poslance. Pospíšil má podobný postoj, pokud by usedl v radě, vzdal by se mandátu europoslance.

Piráti a Praha sobě se na dnešní schůzce dohodli, že budou usilovat o vytvoření koalice na pražský magistrát spolu se STAN a TOP 09. Jak lídr Praha sobě Jan Čižinský, tak jednička Pirátů Zdeněk Hřib uvedli, že by se chtěli stát primátorem. 

Zvažovaná koalice je podle Hřiba pro Piráty v tuto chvíli jedinou možnou, další možnosti by strana zvažovala až v případě, že by současná jednání selhala. Zádrhel by nicméně mohl vzniknout na otázce, kdo bude primátor. "Primátor by měl připadnout té straně, která získala ve volbách nejvyšší výsledek," uvedl Hřib. Piráti se umístili druzí po ODS se ziskem 17,1 procenta a obsadili 13 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Praha sobě získala 16,6 procenta a rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN se ziskem16,3 procenta hlasů.

Primátorské křeslo by rád obsadil i Čižinský. "My o ten post samozřejmě máme zájem, protože Pražané dali největší počet hlasů právě mně, čímž dali najevo, že chtějí, abych byl primátorem," uvedl. Podle Hřiba nicméně volební systém do komunálních voleb není nastaven tak, aby sloužil k přímému výběru primátora.

Dalším problémem koaličních jednání by se mohla stát otázka pravidel povolební spolupráce, která si Piráti schválili. Jejich součástí je, že nebudou spolupracovat se stranou, která by v radě měla člena s více významnými politickými funkcemi. Čižinský je poslanec a ve volbách obhájil post starosty Prahy 7. Avizoval, že v případě účasti na vedení Prahy se poslaneckého mandátu vzdá, k rezignaci na funkci starosty se nicméně staví odmítavě.

"Z výsledku voleb je známá nějaká vůle voličů. I to je nutné brát v potaz, protože pokud voliči jednu osobu vykřížkují, že ji chtějí za primátora, a současně dostane nadpoloviční většinu na starostu, tak prostě to nějaký signál je," uvedl. Zopakoval, že konkrétněji se o těchto otázkách budou bavit až po vyřešení programových otázek.

Prahu sobě u vyjednávacího stolu s Piráty vystřídali zástupci TOP 09 a STAN. Dvojka jejich kandidátky Hana Marvanová před schůzkou uvedla, že strana je otevřena jednání se všemi stranami s výjimkou ANO. Stejně jako Piráti se dnes sešli i s ODS. Praha sobě naopak deklarovala, že si koalici s občanskými demokraty představit nedokáže. Marvanová nevyloučila, že TOP 09 se STAN budou rovněž usilovat o post primátora. "Každé uskupení může chtít primátora, náš kandidát na primátora je Jiří Pospíšil, takže my bude určitě toto vznášet. Všechna uskupení dostala plus minus stejnou podporu od voličů, takže je to věcí dohody," řekla.

Pospíšil po schůzce s Piráty uvedl, že dnes šlo pouze o prvotní setkání a zatím nemá mandát od zastupitelského klubu zavázat se ke konkrétní dohodě. 

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Bohuslav Svoboda Jiří Pospíšil ODS Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) Česká pirátská strana Praha sobě (sdružení) Jan Čížinský Hana Marvanová

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy