Drahoš terčem posměchu: Takhle si do něj rýpli Hašek, Klaus mladší, Samková či Zeman

Jiří Drahoš se o víkendu hned v prvním kole probojoval do Senátu. Přesto se okamžitě stal terčem posměšných komentářů, které vyvolaly některé jeho povolební výroky. Mnohé pobavil například výrok, že neví, do jakého senátorského klubu vstoupí.

Drahoše, který byl v lednových prezidentských volbách největším soupeřem současné hlavy státu Miloše Zemana, do Senátu nominovalo hnutí STAN, měl také podporu KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09.

O tom, do jakého senátorského klubu vstoupí, ale zatím není rozhodnuto. „My jsme se dohodli, když jsme uzavírali smlouvu o podpoře, že tuhle otázku budeme řešit až po druhém kole senátních voleb," řekl Drahoš.

Drahošova slova některá média prezentovala tak, že neví, kam vstoupí. „Neví. Pobavilo v neděli,“ rýpnul si poslanec ODS Václav Klaus mladší.

A nebyl jediný. „Rozmáhá se nám tu takový nešvar - jeden kandidát, nyní už politik kvůli tomu má přezdívku Mr. Nevím,“ přisadil si někdejší jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek.

A přidala se také advokátka Klára Samková. „...Sim vás, až jednou bude něco vědět, tak mě vzbuďte...“ rýpnula si do nového senátora.

Do Drahoše si o víkendu také šťouchl prezident Miloš Zeman. Prezident blahopřál k vítězství v senátních volbách v prvním kole Drahošovi i Jiřímu Čunkovi (ČSSD). K výsledkům poblahopřál také svým dalším dvěma soupeřům z prezidentské volby Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi, kteří podle něj vzhledem k výsledku z prvního kola mají již senátorský mandát jistý.

Zároveň ale označil Senát za cenu útěchy pro Drahoše, Fischera a Hilšera, kteří mu v prezidentské volbě podlehli. „Panu Drahošovi mohu blahopřát už teď a jako bývalý prognostik mohou s předstihem blahopřát i dalším mým protikandidátům. Je to pro ně trošku cena útěchy. A i když nechci senátní křeslo podceňovat, nicméně když se podíváte na toto prezidentské křeslo je, přece jen poněkud masivnějí,“ rýpnul si.

„Nebyl to snadný soupeř. Vzhledem k tomu, že již nebudu potřetí kandidovat, tak se může pokusit za 4,5 roku znova, bude-li si to přát,“ řekl Blesku Zeman k úspěchu Drahoše.

Související

Miloš Vystrčil

Senát si ve středu zvolí vedení, v jeho čele má zůstat Vystrčil

Senát si ve středu zvolí obměněné vedení. Jeho předsedou zůstane podle dohod senátorských klubů Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), který si vymění pozici s Jiřím Růžičkou (za TOP 09).

Více souvisejících

Jiří Drahoš Václav Klaus ml. Senát ČR Michal Hašek Klara Samkova Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy