Vítězné ANO si v Jihlavě ani neškrtne? Fórum se zkusí domluvit s ODS, Žijeme Jihlavou a KDU

Fórum Jihlava, které skončilo v komunálních volbách v krajské Jihlavě druhé, bude v nejbližších dnech pokračovat v jednáních o možném vzniku koalice s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. ČTK to dnes řekla Karolína Koubová, která vedla kandidátku Fóra Jihlava. Za prioritu označila tuto variantu už po pondělním jednání s vítězným hnutím ANO.

"Priorita je čtyřkoalice. Dveře před ANO nezavíráme, ale priorita je jinde," řekla dnes Koubová. Uvedla, že zástupci zvažované koalice už jednali. Druhé kolo, týkající se už konkrétních programových bodů, by mělo následovat ve čtvrtek a v pátek. "Takže tento týden bychom se se všemi znovu rádi potkali," uvedla.

Možné partnery pro povolební spolupráci se snaží najít i hnutí ANO. Uvedl to jeho lídr, náměstek primátora Radek Popelka. "Celý den probíhají neformální telefonáty napříč politickým spektrem," řekl ČTK. V úvahu by podle něj mohla připadat spolupráce s dosavadními koaličními partnery, tedy ČSSD a lidovci, k níž by se mohla přidat například ODS. Schůzky zatím domluveny nejsou.

Koalice, která vedla jihlavskou radnici v posledních dvou letech, ve volbách ztratila většinu. ANO si sice polepšilo o dva na deset mandátů, ale ČSSD přišla o šest z osmi mandátů. Lidovci v zastupitelstvu obhájili tři ze čtyř míst. Fórum Jihlava bude mít nově sedm zastupitelů a ODS šest. Nová koalice Žijeme Jihlavou získala čtyři pozice.

Lídr ODS Petr Laštovička uvedl, že po pondělním krachu jednání mezi Fórem a ANO je pro něj možná koalice s Fórem variantou, která je teď na stole. "Pro mě, musím říci, preferovanější," řekl. Jednání jsou podle něj zatím na začátku. "Řekli jsme, pojďme o tom jednat. Uvidíme, co se stane," řekl.

I lidovci jsou s Fórem připraveni jednat. "Fórum nás oslovilo, byli jsme tam dnes, to potvrzuji," řekl lidovecký náměstek primátora Jaromír Kalina. Uvedl, že se s nabídkou jednání ozvalo i ANO, ale lidovci teď dají přednost Fóru.

V jihlavském zastupitelstvu s 37 místy bude mít zástupce osm politických stran a uskupení. KSČM získalo tři mandáty a dva SPD.

Související

Ústí nad Labem

Bez ustaveného zastupitelstva zůstává jen pět statutárních měst

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.
Jihlava

V Jihlavě jsou podle lídrů stran jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Více souvisejících

Jihlava ODS KDU - ČSL Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy