Piráti získali jen jednoho senátora, příště chtějí kandidáty lépe rozmístit

Piráti získali v letošních senátních volbách jednoho senátora - Lukáše Wagenknechta v Praze 8. Bude současně jejich jediným zástupcem v horní komoře Parlamentu. Další dva finalisté v hlavním městě Eva Tylová a Libor Michálek ve druhém kole neuspěli, výrazně prohráli s bývalými prezidentskými kandidáty Pavlem Fischerem a Markem Hilšerem. Při hodnocení výsledků dnes Piráti připustili, že kandidáty měli asi lépe rozmístit.

Dosavadní senátor Michálek na tiskové konferenci vyjádřil naději, že na jeho práci nyní naváže Wagenknecht. "Já jsem se během let v Senátu snažil prosazovat protikorupční zákon. Vnímám jako svou chybu, že jsem asi ne dostatečně v průběhu těch šesti let všechny dílčí úspěchy více neprezentoval. Nicméně jsem rád, že se za nás do Senátu dostává Lukáš Wagenknecht, který v protikorupční vlně bude pokračovat," uvedl Michálek.

"Nic nekončí. Teprve začínáme. Rád bych se zapojil do práce v Senátu. Je tu několik zákonů ve Sněmovně, které dlouhodobě sleduji, například novela zákona o finanční kontrole," řekl novinářům Wagenknecht.

Za nízkou účastí stojí podle Tylové neschopnost státu informovat voliče o druhém kole. "Teď ráno, kdy bych očekávala, že většina občanů o tom bude vědět, jsem se setkávala s lidmi, kteří očekávali volby za týden nebo nevěděli, že druhé kolo je tento den. Podle mého by se měla najít nějaká technická možnost, jako je například rozeslání upozornění, že druhé kolo bude v pátek," soudí Tylová.

V pátek a sobotu se senátního finále zúčastnilo 16,5 procenta lidí. Méně lidí přišlo ke druhému kolu senátních voleb jen před dvěma lety, kdy účast dosáhla 15,4 procenta.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Senát ČR Česká pirátská strana Lukáš Wagenknecht

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy