Snížit plat politikům na více židlích? Z návrhu čiší závist, prská Benda

Sněmovna v prvním kole podpořila návrh poslanců ANO a Pirátů, aby se na dvě pětiny snížila mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou členy Parlamentu. Proti byla hlavně ODS, podle níž je to populistický návrh proti vůli voličů. SPD by naopak chtěla odměny hejtmanům, starostům nebo radním z řad zákonodárců zrušit úplně. Předlohou se podle dnešního rozhodnutí dolní komory budou nyní zabývat její výbor pro veřejnou správu.

Opatření má zabránit přílišné kumulaci funkcí kvůli zvyšování získaných odměn, zdůvodnila za předkladatele návrh během dvouhodinové debaty karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). "Konec závisti, konec dvěma či třetím platům. Když chce někdo pracovat od rána do noci, ať to bez výčitek dělá, ale ať nepobírá dvě celé odměny," uvedla poslankyně, která se loni rozhodla být neuvolněnou, a tedy neplacenou hejtmankou.

Marek Benda (ODS) poznamenal, že návrh novely je naopak založen čistě jenom na závisti. Podle něj by bylo vhodnější zastupitelům z řad poslanců a senátorů zákonem umožnit, aby se své odměny vzdali a nemuseli ji dávat třeba na dobročinné účely. Jan Bauer (ODS) se pozastavil nad tím, že hejtmanka považuje sepětí poslanců s místní politikou za prospěšné, ale chce jim vzít část platu.

Plat starostů a hejtmanů se na základě loňského nařízení vlády nyní pohybuje od čtyř desítek do zhruba 130.000 korun měsíčně, od příštího roku se má ještě zvýšit. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 75.900 korun, Sněmovna nyní řeší jak a o kolik omezit jeho růst v příštím roce.

Mračková Vildumetzová poukazovala také na to, že přijetím novely se ušetří veřejné prostředky v obecních a krajských rozpočtech. Jana Černochová (ODS) se tázala, zda by tedy o část platu měli být připraveni také učitelé a lékaři z řad zákonodárců, kteří jsou také placeni z veřejných peněz.

Olej do ohně přilil předseda pirátských poslanců Jakub Michálek poukazem na to, že proti "mnohoobročnictví", tedy někdejšímu příjmu církevních hodnostářů z několika farností, byl už Jan Hus. Předseda ODS Petr Fiala toto přirovnání označil za směšné a připomenul, že tento středověký kazatel byl také rektorem Karlovy univerzity a obě funkce vykonával dobře.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) kritizoval komunální politiky mezi poslanci za to, že často chybí na hlasováních. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura to označil za "pitomou statistiku" s tím, že i vždy hlasující poslanec by mohl na schůzi Sněmovny promluvit jen jednou - při složení slibu. Podle Petra Beitla (ODS) by zastánci předlohy měli vymyslet "kouzelný vzorec", jak se sníženým platem části komunálních politiků snížit úměrně také jejich odpovědnost.

V navrhovaném omezení výše platu vycházeli tvůrci předlohy ze současné konstrukce, podle níž má minimální odměna pro neuvolněného starostu představovat 0,3násobek platu uvolněného starosty. Podle odpůrců ale neplacení starostové dostávají obvykle vyšší odměnu, tedy až 0,6násobek. V případě přijetí návrhu by tak na tom byli neplacení starostové z řad členů Parlamentu finančně lépe. Mračková Vildumetzová připustila, že navrhované zvýšení by se mohlo ještě upravit.

Starostové a další placení komunální politici dostávají plat v závislosti na velikosti obce, jeho výši určuje podobně jako u krajských politiků vláda svým nařízením. Od letoška se plat starostů a primátorů pohybuje od 39.054 korun do 111.304 korun, hejtmani včetně pražského primátora dostávají 117.162 až 128.878 korun měsíčně.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Jana Vildumetzová - mzdy / platy Marek Benda

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Biden poprvé prohlásil, že bude debatovat s Trumpem. Termíny už jsou známé

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy