Kubera šéfem Senátu? Reakce rozporuplné, lidé si utahují z náruživého kuřáka

Senátora Václava Hampla (za KDU-ČSL) netěší zvolení Jaroslava Kubery (ODS) předsedou Senátu, vadí mu jeho postoje k Evropské unii. Podle Jana Horníka (STAN) nemusí být Kubera špatným předsedou Senátu, ale po svých předchůdcích Milanu Štěchovi (ČSSD) a Přemyslu Sobotkovi (ODS) to nebude mít jednoduché. Kubera v dnešní volbě předsedy Horníka a Hampla porazil. Bývalý předseda Senátu Štěch nečeká podstatné změny ve směřování horní komory Parlamentu.

"Pořád platí to, že trvají moje názorové rozdíly proti stanoviskům, které znám od kolegy Kubery, takže z tohoto hlediska nejsem moc rád," zhodnotil před novináři výsledek volby Hampl, kterého Kubera porazil ve druhém kole.

"Pro mě hlavní je, že já cítím jako hrozně důležitou věc pro Českou republiku, pro její politiku v této době, naše pevné mezinárodní zakotvení, zejména pokud jde o Evropskou unii. A tady cítím ze strany Jaroslava Kubery sarkastičtější přístup," doplnil Hampl. Neočekává přitom, že by se Kubera po zvolení předsedou horní komory Parlamentu nějak výrazně změnil.

Takže z Valdštejnského paláce bude největší kuřárna na světě. Gratulujeme #kubera

— Petr Honzejk (@PetrHonzejk) 14. listopadu 2018

Tak a teď bude před každým zasedáním senátu pro všechny zúčastněné povinné dát si stovkové Marlboro nebo alespoň Spartu. Výběr značky je samozřejmě v duchu libertariánského přesvědčení volný... #senat #Kubera

— Kristián Těmín (@kristian_temin) 14. listopadu 2018

"Já si myslím, že nemusí být špatným předsedou. Po Milanu Štěchovi a Přemku Sobotkovi to nebude mít úplně jednoduché, ale mám dojem, že se během těch let naučil, pracoval vedle nich, ví, jakým způsobem vedli Senát, jak ho reprezentovali navenek," řekl o Kuberovi Horník, který vypadl v prvním kole volby. Podle něj je důležité, že se podařilo předsedu Senátu zvolit už dnes a nebylo nutné volbu opakovat v dalších dnech.

Štěch neočekává, že by obměna vedení Senátu nějak změnila jeho směřování. "Předseda Senátu, pokud chce naplňovat svůj mandát, musí vycházet z usnesení orgánů Senátu a prezentovat názory, které odpovídají převažujícímu názoru Senátu. Pokud by prezentoval jen své soukromé názory, dříve či později by asi vznikly určité problémy," řekl. Štěch, který byl dnes zvolen místopředsedou horní komory, také očekává, že Senát bude nadále pojistkou ústavnosti a právního státu.

Horníka také nepřekvapilo, že vypadl už v prvním kole, vzhledem k rozdělení sil v Senátu takový výsledek očekával. Hampl naopak vyjádřil překvapení z toho, že ve druhém kole s hlasy 24 senátorů výrazně zaostal za Kuberou, pro kterého hlasovalo 46 senátorů. "Myslím si, že těžko by tento výsledek mohl dosáhnout bez toho, že významná část klub Starostů a nezávislých se přiklonila v jeho prospěch. Což, přiznávám, je pro mě jisté překvapení, protože moje kandidatura původně vznikla ze společné debatě se Starosty a nezávislými," řekl Hampl. Podle Horníka měli členové klubu STAN ve druhém kole volby volné hlasování.

Jaroslav Kubera zvolen novým šéfem Senátu! Gratuluji!? https://t.co/b64z6F8tfU

— Jakub Janda (@jandysj) 14. listopadu 2018

Horník také řekl, že od Senátu v nadcházejících dvou letech předpokládá jiné politické postoje, než budou zastávat další instituce. "Nevím, jestli budeme přímo opozicí, ale dovedu si představit, že Senát bude mít mnohdy jiný názor na politické dění jak doma, tak v zahraničí proti Hradu, proti vládě a možná i Poslanecké sněmovně," řekl.

Související

Miroslava Němcová

Němcová (ODS) má nakročeno do Senátu, soupeře nechala daleko za sebou

Poslankyně ODS Miroslava Němcová doufá v podporu voličů i ve druhém kole senátních voleb, které se uskuteční za týden. V Praze 1 dnes získala přes 48 procent hlasů, spolu s ní do dalšího kola postupuje senátor Václav Hampl (KDU-ČSL) se zhruba 20 procenty hlasů. Podle Němcové není možné i přes velký náskok brát druhé kolo voleb pouze jako formalitu.

Více souvisejících

Václav Hampl Senát ČR Jaroslav Kubera Jan Horník (STAN) Praha Milan Štěch

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy