Orbánův ministr děkuje Česku za podporu ve sporu s EU, vyzdvihl význam V4

Maďarský minstr zahraničí Péter Szijjártó dnes v Praze poděkoval českému kolegovi Tomáši Petříčkovi (ČSSD) za postoj české Sněmovny, která kritizovala doporučení Evropského parlamentu (EP) zahájit proti Maďarsku řízení kvůli vážnému porušení hodnot EU. Řekl to dnes po jednání se svým českým kolegou. Oba ministři také vyzvedli význam spolupráce v rámci visegrádské skupiny (V4), do níž patří ještě Slovensko a Polsko. Podle Szijjártóa je to nejefektivnější politická aliance uvnitř EU a dokáže prosazovat své zájmy.

"Vyjádřil jsem naše ocenění vůči českému parlamentu, že vyjádřil solidaritu s Maďarskem poté, co jsme byli napadeni Evropským parlamentem," řekl Szijjártó.

Dnešní jednání ministra @TPetricek s #HU ministrem zahraničí Szijjártó. Témata: #HU – #UA vztahy, #CZ pozice k #iniciativaTrojmoří, rozšiřování #EU na #západníBalkán a #obchod. pic.twitter.com/s01QJwxWYX

— MZV ČR (@mzvcr) 16. listopadu 2018

EP v září schválil doporučení, aby země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Stalo se to poprvé v historii. Řízení ukotvené v článku sedm lisabonské smlouvy by teoreticky mohlo vést až k odebrání hlasovacích práv Maďarsku. Česká Sněmovna v říjnu označila hlasování EP za chybné a nešťastné.

Politici také hovořili o spolupráci v rámci V4. "Visegrádská skupina je nejefektivnější a nejužší aliance uvnitř EU z politického pohledu. To je dobrá zpráva, protože díky tomu jsme slyšet. A jasně jsem řekl, že těžištěm naší zahraniční politiky je visegrádská skupina. Chceme ale, aby měla mnohem silnější ekonomický pilíř," uvedl Szijjártó. Projevil zájem na posílení vzájemného obchodu mezi Českem a Maďarskem, zmínil v té souvislosti možnost nákupů pro maďarskou armádu od českých zbrojních firem.

Také Petříček mluvil o zájmu na posílení ekonomických vztahů. Česko podle něj stojí o to, aby země V4 měly robustnější ekonomiky, které budou více zaměřené na vyšší přidanou hodnotu. Spolupráce s Maďarskem by tomu podle českého ministra mohla přispět.

Podle Petříčka se vedla debata i o prioritách nadcházejícího českého předsednictví ve V4, které Praha převezme v polovině roku 2019. "Chceme přijít s novými tématy, například v oblasti bezpečnosti," řekl český ministr zahraničí.

Oba ministři debatovali také o nadcházejícím odchodu Británie z EU. Shodli se, že není v zájmu středoevropských států, aby Londýn opustil evropský blok bez dohody o uspořádání budoucích vztahů.

Petříček schůzkou se Szijjártóem navázal na svá předchozí jednání se šéfy diplomacie středoevropských zemí, s nimiž začal po svém říjnovém jmenování do funkce. V říjnu se v Berlíně setkal s německým ministrem zahraničí Heikem Maasem, v listopadu jednal v Bratislavě se slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem a ve Varšavě s polským kolegou Jackem Czaputowiczem. Připravuje se také Petříčkova cesta do Rakouska, termín zatím není stanoven.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Péter Szijjártó ministerstvo zahraničí Česká republika Maďarsko visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy