Trestně stíhaný člověk nemá být premiérem, soudí Drahoš. Lidé mu tleskali

Trestně stíhaný člověk nemá podle nově zvoleného senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše stát v čele vlády. Drahoš to řekl novinářům předtím, než se za potlesku přihlížejících poklonil na Národní třídě památce 17. listopadu. Vysvětlení premiéra Andreje Babiše (ANO) v případě kauzy jeho syna podle Drahoše nepřispívá k uklidnění situace.

Za svobodu a demokracii se musí dál bojovat, to je podle něj jeden z odkazů 17. listopadu 1939 i 1989. "Nic není navždy dané, nic tady není napořád," dodal.

Před 79 lety nacističtí okupanti uzavřeli české vysoké školy, popravili devět studentů a stovky jich nechali zavřít v koncentračních táborech. Uctěme proto památku Jana Opletala, Václava Sedláčka a dalších obětí listopadových událostí roku 1939. Nikdy nezapomeneme! pic.twitter.com/mP0whtR4c2

— Jiří Drahoš (@jiridrahos1) 17. listopadu 2018

Prezident Miloš Zeman, který Drahoše v letošním finále přímé volby hlavy státu porazil, ale Babiše opakovaně podpořil. Tento týden řekl, že i když poslanci Babišově vládě vyslovili nedůvěru, což ale nevidí jako pravděpodobné, znovu by Babiše jmenoval premiérem. Babiš je stíhán kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Vzpomínkové akce dnes na pražské Národní třídě provázela napjatá atmosféra a několik incidentů. Kytice, kterou tam po půlnoci položil Babiš a šéf SPD Tomio Okamura, hodili lidé do odpadkového koše. Tamtéž skončily i květiny, které na Národní poslal prezident Miloš Zeman, sám se žádných akcí na státní svátek neúčastní. 

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí. Ovčáčkovi doporučil, aby zanechal primitivních výroků.

Na Národní třídě se dnes vystřídali politici ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Na předsedu ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka desítky lidí hlasitě pískaly a i květiny, které Hamáček k památníku položil, se chystali lidé vyhodit do koše, ale nakonec na pietním místě zůstaly. Organizátoři shromáždění vyzvali přítomné, aby květiny nevyhazovali a ponechali akci klidný průběh.

Na Národní třídu přišel zapálit svíčku například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), i při jeho příchodu lidé pískali a skandovali. Lidé děkovali i bývalému předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD). "Jsem rád, že se lidé snaží držet ideály listopadu 1989, ale jsem nešťastný z toho, jak je dnešní společnost rozdělená," řekl Štěch novinářům.

Lidé si dnes také připomněli události roku 1939 spojené s uzavřením vysokým škol a smrtí studenta Jana Opletala na tradičním pietním aktu u Hlávkovy koleje. Výročí událostí z roku 1939 o 50 let později stálo na začátku sametové revoluce. Setkání se zúčastnili politici, studenti, pamětníci, zástupci vysokých škol, akademické sféry i církví. Zazněly především apely na to, aby lidé nezapomínali na oběť studentů i na to, aby se jediný mezinárodní svátek s českými kořeny vrátil do českých kalendářů.

Související

Miloš Vystrčil

Senát si ve středu zvolí vedení, v jeho čele má zůstat Vystrčil

Senát si ve středu zvolí obměněné vedení. Jeho předsedou zůstane podle dohod senátorských klubů Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), který si vymění pozici s Jiřím Růžičkou (za TOP 09).

Více souvisejících

Jiří Drahoš 17. listopad Andrej Babiš Praha

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy