Rejdy ruských a čínských agentů? Dle MZV nic překvapivého, Piráti naopak navrhují rázné opatření

Závěry zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o pronikání ruského a čínského vlivu do Česka nejsou pro ministerstvo zahraničí překvapivé. Úřad se tomu snaží čelit, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle opoziční ODS nesmějí politici zprávy tajných služeb o cizím vlivu podceňovat. TOP 09 vyzvala vládu, aby věc neprodleně řešila. Piráti chtějí vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi, která by se cizím vlivem zabývala.

Kontrarozvědka BIS v dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2017 mimo jiné uvádí, že vzrostla intenzita činnosti čínských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím.

Jejich vojenští kolegové z Vojenského zpravodajství ve své zprávě píšou, že Iniciativa nové Hedvábné stezky se kvůli její globální ambici a kvůli pravděpodobnosti jednostranné čínské expanze stane zdrojem rostoucích obav představitelů Evropské unie.

Prezident Miloš Zeman se netají podporou ekonomické spolupráce s Čínou i projektu Hedvábné stezky, podporuje i čínské investice v ČR včetně společností CEFC a CITIC. Šéfa CEFC Jie Ťien-minga ustanovil jako svého poradce. Ve funkci ho nechává i poté, co se Jie dostal v Číně do potíží se zákonem. Zeman se v dubnu chystá na již pátou návštěvu Číny ve své funkci, zúčastní se summitu o Hedvábné stezce.

Na dotaz ČTK, zda se prezident neobává, že svou podporou Hedvábné stezce poškodí zájmy ČR, Ovčáček odpověděl, že sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám. "Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti," uvedl.

Závěry BIS o pronikání ruského a čínského vlivu do Česka nejsou pro ministerstvo zahraničí překvapivé. Úřad se tomu snaží čelit, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. "Závěry zprávy pro nás nejsou nijak překvapivé, bereme to jako další důkaz toho, že jde o dlouhodobý trend," uvedla a poukázala na to, že i v předchozích výročních zprávách BIS se hovořilo o činnosti tajných služeb Ruska a Číny na území Česka.

"My jako ministerstvo se tomu samozřejmě snažíme čelit, intenzivně se tomu věnujeme," doplnila Lagronová. Podrobnosti neuvedla s odůvodněním, že součástí diplomacie je i to, že ne vše se děje před očima veřejnosti.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v listopadu uvedl, že jedná s ruským velvyslanectvím o počtu diplomatů v Praze a o omezení počtu diplomatických aut, která má ambasáda registrovaná.

Také podle předsedy ODS Petra Fialy nejsou závěry BIS překvapivé. "Již delší dobu jsme svědky pronikání ruského a čínského vlivu do Evropy. Nepotýká se s ním pouze ČR, ale i ostatní evropské země. Je třeba tuto věc nepodceňovat. Především politici by si měli uvědomit, že mají hájit zájmy ČR a českých občanů a nebýt nástrojem v rukou jiných zemí," sdělil Fiala.

Podle Pirátů zpráva BIS ukazuje, že se cizí mocnosti snaží ovlivňovat politickou situaci v Česku. Rusko podle nich usiluje o narušení vztahu Čechů k demokracii, Čína se snaží narušit jednotné postoje Evropské unie. "Piráti proto podpoří vznik vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na český politický systém. Jde o závažné téma, které by mělo být řešeno na půdě Sněmovny," uvedl poslanec Lukáš Kolářík.

Výročka @biscz potvrzuje rostoucí vlivové operace Ruska a Číny v #ČR. Varování nemůžeme přecházet. Musíme jim pozorně naslouchat a přijmout konkrétní opatření, jako je vyhoštění ruských špionů, screeningový mechanismus, zákon o lobbingu, vyšetřovací komise nebo tendr na jádro.

— Jan Lipavský (@JanLipavsky) 3. prosince 2018

Zprávy BIS a VZ jsou podle předsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila důležité jako potvrzení dosavadních podezření, že na českém území působí "poměrně významně" ruské a čínské zpravodajské služby. Vystrčil věří, že se tím příslušné vyšetřovací orgány budou zabývat. Senát se v tomto ohledu zjištěními zabývat nemůže, měl by je ale brát v úvahu při zákonodárné činnosti, řekl ČTK Vystrčil.

Místopředsedové Senátu Jan Horník (STAN) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL to ale vidí jinak. "Jelikož jde o naši bezpečnost, tak kdo jiný by se měl těmito znepokojujícími informacemi zabývat než Parlament a tudíž i Senát na svém plénu," napsal ČTK Horník. Zprávy pokládá za varovné, nelze je bagatelizovat, dodal. "Nejen pro český Senát je to téma na pořadu dne," uvedla na dotaz ČTK Horská.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 

Více souvisejících

Miloš Zeman BIS Vojenské zpravodajství Praha Jiří Ovčáček špionáž ministerstvo zahraničí Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 31 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

Válka vyhnala z domov miliony Ukrajinců. Jen v Kyjevě jich žijí stovky tisíc

Komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva Dmytro Lubinec ve středu prohlásil, že hlavní město Ukrajiny Kyjev je domovem více než 400 000 vnitřně vysídlených osob. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy