Odvolání Miloše Zemana? Vždyť má pravdu, rvou se za prezidenta známé tváře

Prezident Miloš Zeman o sobě opět dal vědět. V rozhovoru pro ruskou televizi NTV znovu označil za zbytečné protiruské sankce, jež západní státy uvalily na Moskvu po ruské anexi Krymu v roce 2014. Zmínil navíc to, že země jako Rusko a Čína mají silné vůdce, zatímco Evropská unie ne. A přestože se dočkal tvrdé kritiky, našli se tací, kteří s ním souhlasí.

„Sankce jsou vždy zbytečné. Ničemu nepomáhají, naopak poškozují obě strany, ne jen jednu. Z ekonomického i z politického hlediska," zopakoval Zeman své známé odmítavé stanovisko k sankcím vůči Rusku. Naznačil přitom možnost, že by se o jejich ukončení v EU mohla zasloužit například Itálie, nebo visegrádská skupina.

A zatímco pravicoví politici jej ostře zkritizovali a někteře dokonce mluvili o tom, že by Senát PČR by měl sehrát svou roli pojistky demokracie a zahájit proces odvolání Miloše Zemana z funkce prezidenta. Jenže řada dalších politiků naopak s hlavou státu souhlasí.

„Souhlasím s panem prezidentem, ohledně protiruských ekonomických sankcí čerstvá zkušenost z návštěvy Kazaně a debaty s našimi podnikateli - byznys sbírají NĚMECKÉ firmy (také členská země EU), vrtulníky ze zdejšího vrtulníkového závodu pro Afghánistán platí USA, ve zdejších ekonomických zónách rozvíjejí svoje podnikání firmy z celého světa (včetně západního)... samozřejmě můžeme být dále za Hujery jako v posledních týdnech,ale proč se tak nechová např. Německo? Hovořím o příležitostech a podpoře vlády pro NAŠE firmy a podnikatele z ČR, až mně bude v diskusi někdo nadávat do ruských švábů,“ zdůraznil sociální demokrat Michal Hašek.

Ozval se i jeho kolega z platformy Zachraňme ČSSD Jiří Zimola. „Kdyby se náš pan ministr zahraničí nechoval jako loutka nějakého ambiciózního probruselského europoslance, ale jako skutečný obhájce českých zájmů, možná by i zasáhl. Co vy na to, pane vicepremiére?“ střílel do vlastních řad Zimola. Šéfem české diplomacie je sociální demokrat Tomáš Petříček, kterého podle některých názorů ovládá europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Svůj vzkaz přitom Zimola směřoval na vicepremiéra, kterým je jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Podporu Zemanovi vyjádřilo také hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Naprosto souhlasím s prezidentem Zemanem, že sankce proti Rusku jsou nesmysl. Je třeba je zrušit. Nic neřeší a je nutné přestat slepě podporovat katastrofální politiku, kterou na Ukrajině od státního převratu v roce 2013 provádí klany místních oligarchů. Formovat Ukrajinu jako protiruské nástupiště je šílenství a Ukrajina na to doplácí a doplatí,“ varuje místopředseda SPD Radim Fiala.

Přesto má vůči Zemanovi určité výtky. „Odmítáme, aby tuto politiku platila Česká republika nebo ještě hůře, aby nás vtahovala Ukrajina do války. Naprosto, ale nesouhlasím s panem prezidentem, že dnešní EU chybí vůdci. V Evropě jsou silní politici. Jsou to zástupci vlasteneckých stran bojující proti tupé neomarxistické EU. Pan prezident je pro EU a dříve podporoval zavedení eura,“ dodal Fiala.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman protiruské sankce Michal Hašek Jiří Zimola Radim Fiala /SPD/

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy