Šojdrová trvá na přijetí syrských dětí a rodin. Babišovi poslala otevřený dopis

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) vyzvala dnes otevřeným dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby učinili vše potřebné k dohodě s řeckou vládou o přijetí první menší skupiny syrských dětí či rodin z uprchlických táborů v Řecku. Babiš dává dlouhodobě přednost pomoci syrským uprchlíkům v zemi jejich původu. Šojdrové iniciativu označil naposled před týdnem za nesmysl.

V dopise, který má ČTK k dispozici, Šojdrová uvedla, že podle údajů řeckých orgánů jejich země nemá pro 2671 nedoprovázených dětí vhodné zázemí, takže jsou v táborech, v dočasném přístřeší, nebo na ulici. "V Řecku je minimálně 37 syrských dětí bez rodičů a mladších 13 let. Mezinárodní organizace, včetně Lékařů bez hranic vyzývají ostatní státy, aby se dětí ujaly," uvedla.

Dnes jsem společně s Češi pomáhají zaslala otevřený dopis premiérovi a místopředsedovi vlády https://t.co/1yFO6YpwmZ #solidarita #cesipomahaji

— Michaela Šojdrová (@msojdrova) 12. prosince 2018

Šojdrová se kvůli své iniciativě s Babišem poprvé setkala ve druhé polovině září. Po schůzce řekla, že dostala spolu s neziskovými organizacemi od Babiše za úkol vybrat syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka. Premiér ale trvá na tom, že pomáhat je třeba uprchlíkům v návratu do Sýrie. Minulý týden ve Sněmovně označil Šojdrové projekt za nesmyslný.

Předseda vlády namísto toho prosazuje vybudování školy a školky pro zhruba 150 sirotků přímo v Sýrii. Šojdrová, pod jejíž dopis se podepsalo 14 osobností veřejného života a zástupci organizace Češi pomáhají, v listu uvádí, že sdílí názor, že pomáhat je třeba hlavně na místě. Většina syrských dětí ale podle ní v uprchlických táborech bez doprovodu trpí v nelidských podmínkách bez možnosti se vrátit do své zničené země. "V Sýrii vládne brutální režim, který je pod sankcemi EU. Žádný stát EU uprchlíky zpět do Sýrie nevrací, natož děti," konstatovala.

Připomněla také, že několik desítek rodin v Česku je připraveno se dětí ujmout a pečovat o ně. "Vyzýváme Vás k uskutečnění nezbytných kroků, které povedou k dohodě s řeckou vládou a humanitárnímu přijetí první menší skupiny uprchlických dětí, popřípadě rodin s dětmi, z uprchlických táborů v Řecku. Jedině vláda může tento projekt uskutečnit," končí apel.

Premiér je přesvědčen o tom, že lepší je projekt české vesničky pro děti poblíž syrského Damašku, kde bude ubytování, školka, škola, jídelna, hřiště a další potřebné vybavení. K dispozici jsou podle něj tři pozemky, každý z nich o rozloze zhruba 25.000 čtverečních metrů.

Související

Evžen Tošenovský

Europoslanci ANO a KSČM jsou v OVM častěji než ODS či STAN. Někteří nebyli pozváni vůbec

Na pozvání čekají marně. Už šest let. Tváře kvarteta europoslanců Michaely Šojdrové, Tomáše Zdechovského, Jiřího Pospíšila a Evžena Tošenovského nemají možnost vidět jejich voliči či příznivci v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. „Je nefér, že čtyři europoslanci nemají možnost v tomto pořadu prezentovat své názory,“ říká pro EuroZprávy.cz Jiří Pospíšil z TOP 09. Redakce serveru EuroZprávy.cz proto kontaktovala televizi s dotazem, proč se tak děje, ale ani po měsíci se nedočkala žádné odpovědi.
Markéta Gregorová (Piráti)

Europoslanci žádají, aby se EU ohradila proti čínským výrokům

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, aby se Evropská unie postavila za Česko po výrocích čínského ministra zahraničí. Piráti to dnes uvedli v tiskové zprávě. Na Borrella se obrací i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), informovala na twitteru.

Více souvisejících

Michaela Šojdrová Andrej Babiš uprchlické tábory Řecko Česká republika Jan Hamáček uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy