Poslanci a senátoři, zastavte Zemana! Téměř 5000 lidí požaduje obvinění prezidenta z velezrady

Pondělní výzva poslancům a senátorům Parlamentu ČR, jejíž autoři viní prezidenta z velezrady, má už přes 4800 podpisů, a to i od několika známých osobností. Za peticí stojí mimo jiné pedagog Filozofické fakulty UK.

„Vážení členové Parlamentu České republiky, již několik let sledujeme s velkým znepokojením jednání prezidenta republiky Miloše Zemana, jímž často překračuje obvyklé pravomoci hlavy státu. Jsme přesvědčeni, že přímá volba prezidenta neopravňuje k takovému přístupu k výkonu jeho mandátu,“ stojí v úvodu prohlášení, které petici doprovází.

Autory petice jsou filosof a pedagog Filozofické fakulty UK Václav Němec, autorka knihy Průmysl lži Alexandra Alvarová a překladatel Fedor Bruoth.

Vadí jim například Zemanovo chování v oblasti zahraniční politiky, která z formulace ústavy patří vládě. „Dlouhodobě pozorujeme, že prezident Zeman nekoordinuje a zřejmě ani nekonzultuje svá prohlášení s Ministerstvem zahraničních věcí,“ píše se ve výzvě. Autorům se rovněž nelíbí odklon od EU a NATO směrem na východ.

„Chceme věřit, že naše země stále ještě je a zůstane parlamentní republikou, kde jedna osoba, ať v jakékoliv pozici, nemůže svévolně měnit obraz státu ve světě,“ pokračuje prohlášení.

Autoři jsou přesvědčeni, že prezident Zeman se už několikrát pohyboval na samé hranici velezrady a hrubého porušení Ústavy. Poslední kapkou pro ně byla nedávná kritika Bezpečnostní informační služby. „Snad už jen pozvání cizích vojsk na naše území by mohlo být ještě viditelnějším znakem téhož,“ konstatuje trojice autorů.

V závěru pak vyzývají zákonodárce k přijetí opatření, která omezí možnost prezidenta působit proti bezpečnostním a ekonomickým zájmům České republiky.

Mezi téměř 5000 signatáři najdeme například herečku Aňu Geislerovou či neúspěšného kandidáta do Senátu v Praze 8 Hayata Okamuru (KDU-ČSL).

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman petice Aňa Geislerová

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy