Prezidentský a premiérský pár poobědvají v Lánech. Proberou rekonstrukci vlády?

Bilancování uplynulého roku i diskuze nad očekávanými událostmi nadcházejících měsíců čeká při čtvrtečním novoročním obědě prezidentský a premiérský pár. Na zámku v Lánech se prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a premiér Andrej Babiš s chotí Monikou potkají ve 13:30.

"Bude se tradičně bilancovat, ale hlavně hovořit o tom, co naši zemi čeká v roce 2019," napsal na dotaz ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Při novoročním obědě před rokem Zemanovi a Babišovi mluvili především o rodinách, řeč ale přišla i na politická témata.

Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou se ve čtvrtek dne 3. ledna 2019 ve 13:30 hodin na zámku v Lánech setkají s předsedou vlády České republiky Andrejem Babišem a jeho manželkou Monikou Babišovou při příležitosti tradičního novoročního oběda.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 2. ledna 2019

Letos by tak mohli třeba probrat případnou rekonstrukci Babišovy vlády. Premiér nevyloučil, že by v letošním roce ke změnám v jeho kabinetě mohlo dojít. S jednotlivými ministry chce mluvit. Komunisti, jejichž hlasy vláda potřebuje ke své existenci, dlouhodobě kritizují především ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Spokojeni také nejsou s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Jeho stranický šéf Jan Hamáček ale výměny ministrů z řad sociální demokracie odmítá. Naopak Zeman v listopadu řekl, že Babišovi nebude bránit, když bude chtít odvolat jakéhokoli ministra.

Tématem by se mohly stát i důležité události, které tento rok Českou republiku a svět čekají, tedy třeba odchod Velké Británie z Evropské unie, volby do Evropského parlamentu či výročí pádu komunismu a vstupu do NATO. Mluvit by se mohlo i o blížícím se předsednictví České republiky zemím Visegrádu nebo o únorovém sjezdu hnutí ANO. Zatímco sněmy sociální demokracie a komunistů dříve Zeman navštívil, u ANO dosud nebyl.

Zeman s Babišem se minulý rok potkávali pravidelně. Po novoročním obědě přijali Zeman s manželkou pozvání na večeři do Průhonic, kde Babišová otevřela restauraci. Premiér s prezidentem se setkávají také na pravidelných zhruba měsíčních politických jednáních.

Oproti loňsku Zeman letos poobědvá po Novém roce i s předsedy parlamentních komor. Před rokem se novoroční oběd s nimi nekonal, což tehdy Pražský hrad nejprve zdůvodnil zaneprázdněním Zemana. Média později informovala, že tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odmítl nabídnutý termín, který byl stanoven před druhé kolo prezidentské volby. Letošní oběd by se měl uskutečnit 9. ledna ve 13:00.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Andrej Babiš Ivana Zemanová Zámek Lány

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy