50 let od upálení Palacha: Do vzpomínkových akcí se zapojil i britský velvyslanec

Do připomínkových akcí k 50. výročí sebeupálení Jana Palacha se zapojila i britská ambasáda v Praze. Velvyslanec Nick Archer nechal z Británie do své rezidence dovézt výtvarné dílo Joea Tilsona, které bylo vytvořeno v roce 1969 a věnuje se právě Palachovu činu. Podle Archera je třeba připomínat Palachovu oběť nejen kvůli české historii, ale i jako připomínku toho, že v mnoha zemích lidé stále musí bojovat o svou svobodu.

Podle Archera by bylo chybou jen přejít 50. výročí Palachovy smrti a nijak si ji nepřipomenout. Proto nechal do Prahy přivézt Tilsonovo výtvarné dílo Jan Palach: Suicide by Fire, January 1969.

"Objevil jsem ho v uměleckých sbírkách britské vlády více než před rokem. Ale trápilo se v úřadu ministerstva dopravy ve městě Derby. Měl jsem pocit, že má patřit sem, a po několika měsících ho dostal do Prahy právě včas k (Palachovu) výročí. Vyvěsil jsem ho ve své rezidenci těsně před Vánoci," sdělil Archer ČTK.

Obraz je vytvořen technikou koláže charakteristickou pro pop art, ve kterém Tilson svá díla tvořil. Dílo bylo vytvořeno v nákladu sto kusů, jedním z vlastníků je například galerie umění Tate Modern. V Česku dosud obraz nebyl veřejně vystavován.

Obrazy použité v pozadí koláže nepocházejí pouze z období invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, proti které Palach svým činem protestoval, ale opakuje se na nich i motiv amerických pouličních protestů. "Tilson se nezasazoval pouze o svobodu v této zemi, ale ukazoval solidaritu s lidmi z celého světa, kteří ve stejnou dobu jako Jan Palach bojovali za svou svobodu. A vytvořil tak pojítko mezi lokální snahou o prosazení univerzálních práv," uvedl Archer.

Podle něj je správné se zasazovat o lidská práva a svobodu všude ve světě, což činí i britská vláda. "Tento boj za základní lidská práva, za svobodu a demokracii zdaleka není u konce. Proto když si připomínáme Jana Palacha, měli bychom myslet jak na jeho podíl na prosazení změn zde, tak na mnohé, kteří na jiných místech pokračují v jeho úsilí," uzavřel Archer.

Britský výtvarník Joe Tilson, který dílo vytvořil, se narodil v roce 1928. V 60. letech minulého století patřil mezi přední autory britského pop artu. Žije a pracuje v Londýně a v Itálii a od 90. let je členem britské Královské akademie.

Související

Starostka Městské části Prahy 2 Jana Černochová, Jeho Excelence Nicholas Ste-wart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a redaktor mainstreamového zpravodajského serveru EuroZprávy.cz Petr Třešňák právě odhalují generálu Karlu Janouškovi pamětní desku, a to před domem v Malé Štěpánské, kde hrdina žil.

EuroZprávy.cz s Městskou částí Prahy 2 odhalily pamětní desku generálu Janouškovi. Britové mu jsou vděční, řekl velvyslanec

Armádnímu generálu Karlu Janouškovi se dostalo obrovské pocty. Vydavatelství INCORP a.s., do jehož portfolia patří mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz, odhalilo jedinému československému leteckému maršálovi RAF dnes dopoledne ve spolupráci s Městskou částí Praha 2 a starostkou Janou Černochovou (ODS) pamětní desku. Plaketa připomíná vojákovu statečnost i nelehký osud, kdy po komunistickém puči pobyl v bolševických kriminálech dvanáct let. Na slavnostní akt k domu v Malé Štěpánské 5 na Praze 2, kde hrdina také žil, přijela i Jeho Excelence Nicholas Stewart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. „Nikdy nepřestaneme být československým válečným letcům v RAF vděční za jejich nasazení v bitvě o Británii. Jedním z hlavních lídrů triumfu byl právě pan generál Janoušek,“ řekl ambasador.
Nick Archer

Do Česka dorazili britští zdravotníci, pomohou s koronavirem

Do Česka v noci na dnešek dorazil tým šesti britských zdravotníků, kteří pomohou českým kolegům ve zvládání epidemie nového koronaviru. Zapojí se do práce v brněnské vojenské nemocnici. ČTK a České televizi to po dnešním přivítání zdravotníků v Praze řekl náměstek ministra obrany Jan Havránek. Úvodního setkání se zúčastnil i britský velvyslanec Nick Archer.

Více souvisejících

Nick Archer (velvyslanec Británie) Jan Palach Česká republika velvyslanectví Británie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy