Chovanec končí v nejvyšší politice: Vzdá se poslaneckého mandátu

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec se vzdá poslaneckého mandátu. Ze Sněmovny chce odejít do konce března. Řekl to podle České televize dnes v Plzni na krajském sjezdu strany. Nesouhlasí totiž s účastí ČSSD ve vládě s hnutím ANO. Chovanec účast sociální demokracie ve vládě kritizoval dlouhodobě a dnes řekl, že se rozhodl po zralé úvaze. Dnes přitom obhájil své místo v čele plzeňské krajské ČSSD.

"Chtěl jsem to říct dneska kolegům na konferenci, protože oni mi ten mandát dali," řekl Chovanec v ČT. "Předsedu strany (Jana) Hamáčka jsem informoval, tuším, v prosinci," dodal. "Nechci ve své podstatě kazit integritu klubu sociální demokracie, protože já se opravdu neumím radovat z toho, že vládneme s ANO a myslím si, že je lépe odejít," uvedl.

Chovanec je dlouhodobým kritikem účasti sociálních demokratů v menšinové vládě s hnutím ANO, nevyslovil kabinetu důvěru ani loni v létě s odvoláním na své svědomí. Prohlásil tehdy, že sociální demokracie má ve vládě s ANO hrát nedůstojnou roli fíkového listu.

Chovanec chce z parlamentu odejít po sjezdu ČSSD, který bude na začátku března v Hradci Králové. Po odchodu ze Sněmovny se chce několik měsíců věnovat sám sobě, zejména svému zhoršenému zdraví, uvedl na facebooku. Zde celé vyjádření:

Hezký den,

dostávám dotazy, co jsem to přesně dnes oznámil na krajské konferenci socdem, jež mne shodou okolností znovu zvolila krajským předsedou. Tady je krátké shrnutí. Ano, oznámil jsem dnes svým spolustraníkům v Plzeňském kraji, že v březnu po sjezdu ČSSD hodlám odejít z Poslanecké sněmovny. Řekl jsem jim to, o čem jsem už v prosinci informoval Honzu Hamáčka a co už mnoho měsíců není tajemství pro mé nejbližší. Jde o soubor několika důvodů. Tím hlavním je směřování naší strany a atmosféra v našem poslaneckém klubu. Je obecně známo, že jsem zásadní odpůrce účasti socdem v této vládě. Jsem přesvědčen, že nás tento krok nejen nezachrání, ale že nám bere poslední zbytky kredibility v očích veřejnosti. S tímto přesvědčením nelze dlouhodobě vykonávat práci koaličního poslance. Zároveň se nechci znovu pokoušet roztočit stranické mlýnské kolo na druhou stranu. Je to úkol pro novou generaci sociálních demokratů, přičemž není jisté, zdali tu šanci vůbec dostanou. Ve vrcholové politice jsem strávil několik náročných let. Je to jak s účastí na olympiádě. Já už tam byl a svoje jsem si odmakal. Teď je to na jiných a já jim můžu jen držet palce. A přát si, aby to samé pochopili a udělali i ostatní dlouholetí vrcholoví funkcionáři ČSSD. Po odchodu z parlamentu se chci několik měsíců věnovat sobě, zejména svému zdraví, jež mne opět v poslední době díky předchozímu vypětí a stresu začalo opět zlobit. Svůj další život nevidím ve vrcholové politice. Zůstanu aktivním řadovým občanem, co bude podporovat všechny, kteří to s demokracií (a nejen sociální) v naší zemi myslí vážně. Děkuji všem za všechna ta léta zkušeností, sporů i spolupráce!

Podle webu volby.cz by měl Chovance ve Sněmovně nahradit starosta Stříbra a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava. Ten ČTK dnes řekl, že se zatím nerozhodl, jestli funkci poslance přijme. "Je to příliš čerstvé. Pan Chovanec oznámil, že odejde do konce března a do té doby se také já rozhodnu," řekl dnes Votava ČTK.

ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců, a ve dvousetčlenné Sněmovně tedy potřebují pro své návrhy získat vždy ještě podporu některé z dalších stran. Kabinet vládne s podporou KSČM.

Osmačtyřicetiletý Chovanec je plzeňský rodák, vystudoval bakalářský obor na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Členem ČSSD je od roku 1997. V roce 2017 působil jako úřadující předseda ČSSD po rezignaci tehdejšího předsedy Bohuslava Sobotky.

Chovanec byl v roce 2013 jedním z aktérů tzv. lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana, kde někteří sociální demokraté rokovali o povolební perspektivě právě bez Sobotky. I dlouhou dobu poté byl vnímaný jako muž, který jde proti Sobotkovi a jako jeden z vůdčích mužů konzervativního křídla strany.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec ČSSD Poslanecká sněmovna Vláda ČR Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 33 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy