Hašek se zhrozil nad zprávou z EU: Je to bruselský bič a nástroj nátlaku na Česko

Evropský parlament na závěr čtyřdenního plenárního zasedání ve Štrasburku ve čtvrtek schválil návrh zmrazit platby z rozpočtu Evropské unie členským zemím, které nerespektují zásady právního státu. Tato zpráva rozhodně nepotěšila sociálního demokrata Michala Haška. ten varuje, že by i Česko mohlo mít brzy problémy.

Hašek se pozastavil nad zprávou, že si chce EU došlápnout na neposlušné země. V praxi by to znamenalo, že pokud se Evropská komise shodne na tom, že některý stát zasahuje do nezávislosti soudnictví, nebojuje proti podvodům a korupci či porušuje lidská práva, bude moci navrhnout protiopatření v podobě omezení, případně zmrazení plateb z unijního rozpočtu. K uplatnění takového kroku bude nutný souhlas členských států a také Evropského parlamentu.

„Bruselský bič na neposlušné, bohužel je třeba nazývat věci pravými jmény. Toto bude nástroj nátlaku na země Visegradu,včetně České republiky. Dosavadní občasné výhrůžky některých západoevropských politiků - např. když nebudete “solidární” v řešení nelegální migrace (rozuměj když nepřijmete migranty), utneme Vám peníze, se zhmotňuje,“ varuje někdejší hejtman a sociální demokrat.

Češi by podle něj neměli být naivní. „O tom, zda jsme právní stát, se povede politický proces (ve Švejkovi vyjádřený ve scénce zasedání c.k.polního soudu lapidárně - “přiveďte odsouzeného...ehm,co to říkám,obžalovaného...”. Byl jsem pro vstup ČR do EU, stále si myslím, že Evropa musí fungovat společně, ale dnešní fungování EU je na hony vzdálené tomu, do kterého jsme vstupovali,“ tvrdí Hašek.

„Možná slyším “trávu růst”,ale politická elita naší země by neměla používat metodu “milosrdném lži” občanům, jak jsou vztahy uvnitř EU a mezi EU a ČR skvělé, nechovejme se jako prezident Beneš v roce 1938, kdy přesvědčoval veřejnost i generály,že naše spojenectví s Británií a Francií je pevné a že nás ochrání před choutkami Hitlera ..“ vzkazuje Čechům.

Podle něj je nutné počítat s tím, že Brusel přitáhne kohoutky. A do toho by mohla nastoupit hospodářské recese. „Již několik let říkám,že by se ČR měla připravovat na postupný útlum bruselských financí, nyní to může být i útlum více skokový. Vláda, kraje i města a obce by měly začít společně připravovat “krizový balíček” řešící případné příjmové výpadky - z Bruselu i díky dopadům recese,.“ píše na svém facebooku.

Má dokonce pár nápadů, jak by mohl stát zareagovat. „Jako levičák se nestydím dát na stůl znovu taková témata jako progresivní zdanění fyzických i právnických osob či sektorové zdanění a v rámci nich snížení objemu kapitálu vyváženého každoročně z ČR(jde o 300-500 mld Kč ročně). I v rozpočtově horších časech musí být nadále garantovány a zajištěny základní veřejné služby – školství, zdravotnictví, sociální služby, veřejná doprava, bezpečnost státu, přiměřená energetická a potravinová soběstačnost a bezpečnost státu a mnohé další,“ dodává Hašek.

Zmíněné opatření, které je zamýšleno jako ochrana víceletého finančního rámce pro roky 2021 až 2027, musí odsouhlasit ještě unijní státy.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek EU (Evropská unie) evropská komise dotace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy